O finalistu odločil zadnji met

Je čas zmag in tudi čas porazov, ki jih je pač treba znati prebroditi. Številni navijači so danes j malo pred tretjo popoldansko uro onemeli, ko je eden najboljših francoskih posameznikov, Nicolas Batum, končal slovenske sanje o finalu. Za zlato bosta v soboto igrali Francija in ZDA, za bron pa Slovenija in Avstralija.

Tako so tekmo spremljali v koprskem lokalu 33. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tako so tekmo spremljali v koprskem lokalu 33. Foto: Zdravko Primožič/FPA

TOKIO > Suhoparen podatek v športnih almanahih oziroma na spletu se bo glasil, da so košarkarji Slovenije v polfinalu olimpijskih iger v Tokiu izgubili s Francijo z 89:90. Če se bo razplet še nekaj časa vrtel v glavah navijačev, pa ga morajo košarkarji pred sobotnim bojem za bron čim prej odmisliti.

Slovenijo je zgolj delček sekunde oziroma posredovanje francoskega centra Nicolasa Batuma ločil od uvrstitve v finale. Osmoljenec tekme je bil Klemen Prepelič. Slovenija je imela še zadnji napad na tekmi. Par sekund pred koncem tekme je Bistričan prodrl pod koš, žogo vrgel proti obroču, a jo je Batum, član LA Clippers, na poti do mrežice ustavil z blokado in Francijo popeljal v finale.

Dvorana Saitama, brez gledalcev, sodniki: Locatelli (Brazilija), Fernandez (Argentina), Kozlovskis (Latvija).
Slovenija: Prepelič 17 (3:6), Tobey 23 (1:3), Blažič 14, Hrovat 3, Dimec 4, Dragić 1 (1:3), Čančar 11 (2:2), Dončić 16 (4:6).
Francija: Luwawu Cabarrot 15 (3:4), Heurtel 6 (2:2), Batum 3, Yabusele 9 (2:2), Fournier 23 (3:3), De Colo 25 (6:6), Gobert 9 (3:6).
Prosti meti: Slovenija 11:20, Francija 16:19.
Met za dve točki: Slovenija 24:44, Francija 19:50.
Met za tri točke: Slovenija 10:30 (Dončić 2, Blažič 2, Tobey 2, Prepelič 2, Čančar, Hrovat), Francija 12:25 (Fournier 4, De Colo 3, Luwawu Cabarrot 3, Yabuseke, Batum).
Skoki: Slovenija 40 (29 + 11), Francija 49 (35 + 14).
Osebne napake: Slovenija 17, Francija 22.
Pet osebnih: Fournier (40.).

S porazom se je končal niz osmih zmag Slovenije; štiri na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu (Poljska, Južna Koreja, Venezuela, Litva) konec junija in štiri v Tokiu (Argentina, Japonska, Španija, Nemčija). To je hkrati tudi prvi poraz Luke Dončića v slovenski reprezentanci. Prav na vsaki tekmi je pustil svoj pečat, čeprav se je včasih zazdelo, da ni igral nič posebnega, pa so vso širino njegove igre šele številke. Tokrat je v zadnji minuti tekme z desetim skokom postal šele tretji košarkar v zgodovini olimpijskih košarkarskih turnirjev s trojnim dvojčkom (16 točk + 10 skokov + 18 podaj). Pridružil se je pokojnemu Aleksandru Belovu 1976 (23 + 14 + 10) in LeBronu Jamesu 2012 (11 + 14 + 12).

En koš, en met od raja
Koliko emocij, koliko strasti, koliko dobrih želja. Vse za slovenske košarkarje, ki so lovili finale olimpijskega turnirja, ta pa se jim je na koncu dramatično izmuznil. Slovenija se je danes zgodaj popoldne poistovetila s košarkarskimi junaki. Zastalo je delo in vse ostalo. Pozornost je bila usmerjena v televizijske ekrane, gostinski lokali pa so postali navijaške tribune. Ni se izšlo. Veselje je zamenjala žalost, ostal pa je ponos. In tudi cilj: Slovenija lahko jutri še vedno osvoji kolajno.

Tekma edinih neporaženih ekip na igrah je bila po pričakovanjih izenačena. Slovenija je bila boljša v prvem delu, Francija večino drugega. Najvišja prednost Slovenije je bila osem točk, Francije pa deset. Slednja je bila v vodstvu skupno več kot 18 minut, Slovenija slabih 14. Kljub najslabšemu strelskemu dnevu na turnirju je bila Slovenija ves čas v igri za finale. “Odločila je ena žoga,” je dahnil selektor Aleksander Sekulić in dodal: “V končnici smo bili, kjer smo želeli biti. Ni pa se nam izšlo. Francozi so dobro pokrili Luko Dončića, ki pa je zbral 18 podaj, in v težki tekmi smo se po zaostanku spet vrnili v igro.”

Slovenija je tesno izgubila kljub precej slabšim številkam, ki smo jih bili vajeni, s tretjino zadetih trojk (30:10), devetimi zgrešenimi prostimi meti in prvič na turnirju z izgubljenim skokom (40:49). Večina poznavalcev košarke je pričakovala, da bo zadnjo akcijo zaključeval Luka Dončić, ki pa je odgovornost racionalno prepustil vročemu Prepeliču. Ta je po zaostanku petih točk 33 sekund pred koncem zadel trojko za 89:90, v zadnjem napadu, za katerega je imela Slovenija 21 sekund časa, pa mu je Dončić predal žogo, njegov poskus za zmago pa se je končal z blokado Batuma.

Prepelič je tekmo končal pri 17 točkah. Mike Tobey jih je zbral 23 in ujel osem odbitih žog, Jaka Blažič je dosegel 14 točk (trojke 2:6). Vlatka Čančarja so Francozi tokrat dobro pokrili, iztržil je enajst točk in devet podaj, na drugi strani pa je junak tekme z Nemčijo Zoran Dragić v enajstih minutah na igrišču ostal le pri točki iz treh prostih metov.

Luka Dončić (košarkar Slovenije): “Ponosen sem na ekipo. Izgubili smo, čeprav smo imeli na koncu lepo priložnost za zmago. Prav vsi so dali vse od sebe. Trdo smo delali dva meseca, da smo pokazali to igro tukaj in presenetili veliko ljudi. Nikakor se tukaj še nismo predali, saj je pred nami še en cilj, za katerega se bomo zdaj zbrali. Danes je odločila tudi sreča, ko je Batum blokiral zadnji met.”
Vincent Collet (selektor Francije): “Odlično tekmo je odločil en met. Čestitam lahko svoji ekipi, da je zdržala. Pomembno je, da nikoli nismo popustili. Dobro smo se pripravili tudi na Luko Dončića. Preučili smo njegovo igro in ga na osnovi analize prejšnjih tekme skušali potisniti na desno stran, a istočasno smo se odločili, da ne žrtvujemo vsega, ko pokrivamo njega. Vsekakor smo na njem menjali naše najboljše košarkarje, ga skušali utruditi, pa je vseeno zbral 18 podaj. Odrezati smo morali tudi ostale, predvsem Vlatka Čančarja. Moji igralci so dokazali, da so prava ekipa.”
Nando de Colo (košarkar Francije): “To je bila ena težjih tekem, ki sem jo igral. Imeli smo veliko spoštovanje do Slovenije in odločila je moštvena igra in selektorjeva strategija, ki smo jo vsi spoštovali vseh 40 minut. Na koncu je tekmo odločila ena sama žoga. V končnici je bilo težko. Slovenija se je vrnila, v obrambi je vsak moral paziti na svojega igralca, vedeli pa smo, da Klemen lahko naredi, kar je. Tekmo na koncu ocenjujemo na tej akciji, a je ta le pokazala, kako se igralci odzovejo, ko je to najbolj potrebno in kako se borimo kot ekipa.”
Edo Murić (kapetan Slovenije): “Težko je. Tak poraz zelo boli, saj smo na koncu tekme čutili, da si zaslužimo zmago. Žal se ni izšlo, a to bolečino moramo skriti, saj imamo čez dva dni novo priložnost za medaljo. Vsi jo sanjamo, hočemo jo pripeljati v Slovenijo in kot kapetan lahko le obljubim, da se bomo maksimalno potrudili in naredili vse, kar je v naši moči.”
Gregor Hrovat (košarkar Slovenije): “Že pred tekmo smo vedeli, da bo dvoboj izenačen in napet. Francija je ena najboljših reprezentanc na svetu in zasluženo se je uvrstila v finale. O zmagovalcu je odločal en met in žal smo ga zgrešili. Zdaj moramo stopiti skupaj, pokazati pravi karakter in se maksimalno zavzeto lotiti sobotnega tekmeca.”
Jaka Blažič (košarkar Slovenije): “Borili smo se do konca, imeli met za zmago, a na žalost tokrat nismo imeli sreče. Boli, zelo boli, saj mislim, da smo si zaslužili finale. Tako je v športu, enkrat zmagaš, drugič izgubiš. A medalja ostaja v igri in to mora biti naš cilj.”

Preberite še


Komentar novinarja

Rok Maver

Poraz in nova priložnost

Prišel je tudi poraz. V polfinalu olimpijskih iger s Francijo, prvi po 17 zaporednih dobljenih tekmah z Luko Dončićem v reprezentanci. Za pičlo točko. Kdor bi kaj takega napovedoval še pred nekaj tedni, bi se mu verjetno le prizanesljivo nasmehnili. Vendar realnost je bil zmagoviti kvalifikacijski turnir v Litvi, kjer je pred gledalci v finalu za olimpijsko vstopnico padla domača vrsta, realnost je bila serija zmag na olimpijskem turnirju, vse do današnjega polfinala s Francijo, ko so krajšo ...

Preberi več

Najbolj brano