Postavili so duplarico in priklicali srnjaka

Videti v živo zajca, priklicati srnjaka, napolniti krmišče, splezati na lovsko prežo, v večernem mraku poslušati zvoke gozda ... Vse to so počeli mladi na tridnevnem lovskem taboru, na katerem so tudi ugotovili, da so lovci predvsem opazovalci in poznavalci divjadi in narave.

Mladi so  na lovskem taboru spoznavali, kako se obnašajo divje živali in kako naj se ljudje v gozdu. Foto: ŠKUD Dneva žar
Mladi so na lovskem taboru spoznavali, kako se obnašajo divje živali in kako naj se ljudje v gozdu. Foto: ŠKUD Dneva žar

KAZLJE > ”Že lani smo med poletnimi Počit(al)nicami prvič peljali otroke na preživetje na gmajni, kjer se nam je zvečer pridružil lovec. Otroci ga kar niso hoteli spustiti iz rok, spraševali so ga to in ono, kar hlepeli so po zgodbah o tem, kako živijo gozdne živali in kaj počnejo lovci,” zametke lovskega tabora opisuje Nevenka Žiberna Remic iz Športno-kulturnega društva Dneva žar iz Kazelj, ki je skupaj s KS Kazlje, Osnovno šolo Sežana in Občino Sežana tudi med letošnjimi počitnicami pripravilo Počit(al)nice - bralno zabavno poletje v Kazljah. Eden izmed sedmih dogodkov Počit(al)nic je bil tudi lovski tabor.

V ta namen so se povezali z Brkinsko kraško zvezo lovskih družin in z domačo Lovsko družino Raša. Po petkovih pripravah se je v soboto zjutraj 17 mladih, starih od sedem do 15 let, peš odpravilo čez gmajno do lovske koče LD Raša, kjer so v treh šotorih tudi prespali, Na taboru pa so spoznali marsikaj: kako poteka ponovno naseljevanje risa v slovenske gozdove v sklopu projekta Life Lynx, kakšni so lovski običaji in šege, lovski psi, izdelali so nekaj duplaric - dupla za zimski čas, rogist jim je predstavil lovski rog. Pomerili so se tudi v streljanju s čisto pravo zračno puško, a so morali priznati, da je v naravi človek odvisen od vremena, saj je bila glavna zmagovalka burja.

Ustvarjajo skupnost

Bralno zabavno poletje v Kazljah, imenovano Počit(al)nice Kazlje 2021, so mladim doslej ponudile štiri dogodke - poleg lovskega tabora še uvodno srečanje, na katerem so si naredili “kulsko majčko”, sobo pobega Bratovščina Kazeljskega škržata in igro med dvema ognjema z vodnimi baloni. Čakata jih še dva - Kazeljski Masterpek in zaključna prireditev s podelitvijo nagrad mladim bralcem. “Trudimo se, da je v vasi živahno in da ustvarjamo skupnost,” pravi gonilna sila Nevenka Žiberna remic.

Odpravili so se tudi do krmišča in zvečer nakrmili divjad, ob 5.30 pa že vstali in šli s starešino LD Raša Ivanom Kmetcem v gozd, kjer so opazovali živali in s spuščanjem paritvenih zvokov uspeli priklicati srnjaka. Za dober zajtrk je poskrbel čebelar Jože Sanabor, pri kuhanju golaža, ki so ga popoldne postregli še staršem, pa so pomagali tudi sami.

”Mladi vse manj poznajo divje živali, zato jim lovci z veseljem posredujemo to znanje, obenem pa smo jim poskušali na taboru tudi pokazati, kaj vse delamo in da to še zdaleč ni samo lov,” pojasni predsednik Brkinsko kraške zveze lovskih družin Andrej Sila.

To je bil že tretji lovski tabor na Krasu in v Brkinih. Prvega je pripravila Lovska družina Videž s Kozine, drugega leta 2018 na Vrheh Brkinsko kraška zveza lovskih družin v sodelovanju z LD Tabor Vrabče, če bodo epidemične razmere dopuščale, pa bodo jeseni pripravili še četrtega v Kostanjevici na Krasu. MUZ


Najbolj brano