Medalje in slavo resda pobirajo najboljši, a pot na športni vrh ni enaka za vse

V Tokiu se končujejo nenavadne olimpijske igre. Prvič potekajo po petletnem obdobju, prvič tudi brez gledalcev na prizoriščih. A tudi v takšnih okoliščinah vsakodnevno pišejo številne olimpijske zgodbe.

Trenutek, ujet v fotografski objektiv, bi mirno lahko kandidiral za najlepšo olimpijsko zgodbo iger v Tokiu. Francozinja Clarisse Agbegnenou, ki je v finalu judoističnega turnirja do 63 kg premagala Tino Trstenjak, je slovenski šampionki in njeni predhodnici na olimpijskem tronu, čeprav vzhičena po zmagi, nadvse prisrčno izkazala prijateljsko spoštovanje. Gre za pristen fair play oziroma tisto, kar poštena igra v osnovi predstavlja: dostojanstvo ne glede na rezultat, spoštljiv in prijateljski odnos do tekmecev ter tudi ostalih udeležencev, tako trenerjev, sodnikov, organizatorjev, gledalcev ... Olimpijske igre skozi dolgo zgodovino poosebljajo vse te vrednote in predstavljajo športno viteštvo. Pri tem poslanstvu pa so bile včasih veliko uspešnejše, kot so danes.

Z vsestranskim in vseobsežnim razvojem družbe je namreč z leti tudi največje športno tekmovanje pod znamenitimi petimi olimpijskimi krogi spremenilo ideale in s premetavanjem organizacijskih milijard postalo še ena od dobičkonosnih dejavnosti svetovne industrije, ki proizvaja denar. Fair play tako že dolgo ni več osrednja rdeča nit srečanja športnih predstavnikov iz skoraj vseh držav na svetu, a med pravimi športniki še vedno predstavlja dodano vrednost. Tudi olimpijske igre, ki so na svoja prizorišča le postopoma spuščale poklicne športnike, niso več poštene po izvirnih pravilih fair playja. Medalje in slavo resda pobirajo najboljši, a pot na športni vrh niti približno ni enaka za vse. Tisti iz razvitejših in bogatejših držav so tudi v športu praviloma privilegirani, njihova pot do uspehov pa je tlakovana na udobnem denarnem prispevku pokroviteljev. Ta seveda ne more biti pravičen, ker je sorazmeren z gospodarsko močjo države, iz katere so doma športniki. Olimpijsko pravičnost danes delno odseva razpršenost športnih panog. Poletne olimpijske igre so sestavljene iz tekmovanj v 28 športih z 38 disciplinami. Nekateri športi imajo več disciplin, primera sta plavanje in vaterpolo, ki sta disciplini vodnih športov. Pravično je to, da za olimpijske prvake v različnih disciplinah ni kakšne dodatne uradne razvrstitve po “teži” posamezne panoge. In jasno je, da je za vsako olimpijsko kolajno nujno vrhunstvo, ki se mu velja prikloniti ne glede na odmev panoge pri gledalcih in pokroviteljih.

Pravično je, da za olimpijske prvake v različnih disciplinah ni kakšne dodatne uradne razvrstitve po “teži” posamezne panoge. Jasno je, da je za vsako olimpijsko kolajno nujno vrhunstvo.

V Tokiu se končujejo nenavadne olimpijske igre. Prvič potekajo po petletnem obdobju, prvič tudi brez gledalcev na prizoriščih. A tudi v takšnih okoliščinah igre pišejo številne bolj in manj srečne olimpijske zgodbe, ki prispevajo k poistovetenju narodov s svojimi športnimi junaki. Na razsežnost olimpijskih zgodb kaže podatek, da so slovenski košarkarji ob koncu četrtfinalne tekme proti Nemčiji v sredo ponoči pred TV zaslone prikovali več kot 190.000 gledalcev, rekordno za čas nočne gledanosti televizije v zgodovini Slovenije.

Spremljanje vrhunskih športnih prireditev je privlačno tudi iz domačega naslanjača. To so zadnje leto ob pandemiji potrdili prenosi športnih vrhuncev brez prisotnosti gledalcev na prizoriščih. Prav ti prenosi so vrhunskim športnikom omogočili nadaljnje udejstvovanje, gledalci pred TV sprejemniki so lažje prebrodili idealno obdobje za naselitev depresije, za vse v športu in okoli njega pa je pomembno, da se zato ni ustavil denarni tok. In da gre šov naprej, pa čeprav ga na koncu vseh koncev vendarle čaka - nek konec.

In ko se ob bok navdušenju nad dosežki postavijo tudi pozitivne olimpijske zgodbe, kot jo pripoveduje zgornja fotografija, se lahko tudi spet zavemo, da šport predvsem prispeva k boljšemu zdravju in samopodobi, spodbuja sodelovanje in samodisciplino ter utrjuje prijateljstva ...


Preberite še


Najbolj brano