S Francijo slovenskim košarkarjem ni bilo lahko

Francija je dve desetletji v vrhu evropske, pa tudi svetovne košarke, Slovenija pa se je v 18. medsebojnih tekmah z galskimi petelini le enkrat srečala v izločilnih bojih. Tokratni dvoboj bo danes odločal o potniku v veliki olimpijski košarkarski finale.

Slovenski košarkarji so le še korak oddaljeni od olimpijskega 
odličja Foto: Profimedia
Slovenski košarkarji so le še korak oddaljeni od olimpijskega odličja Foto: Profimedia

TOKIO >

Slovenija in Francija sta se pomerili v četrtfinalu domačega eurobasketa leta 2013, ko so bili Francozi v Stožicah boljši s 72:62, na koncu pa tudi postali evropski prvaki. Slovenija je doslej z njimi petkrat slavila, trinajstkrat pa jim je morala priznati premoč.

11

skokov na tekmo ima v povprečju Mike Tobey, prav toliko asistenc pa Luka Dončić

Leta tečejo, ekipe se spreminjajo, pri Francozih pa je vselej konstanta izjemna telesna moč ekipe. Med aduti francoske igre so izjemni zunanji igralci Nando de Colo, Nicolas Batum, Evan Fournier in center Rudy Gobert, ki sodi med najboljše v ligi NBA. Krilo Batum, član Los Angeles Clippers, ima v francoski vrsti največjo minutažo, je zelo dober strelec, hkrati pa tudi odličen obrambni igralec. “Jasno je, da ne smemo dovoliti, da Luka Dončić da 50 točk. Po drugi strani pa je Slovenija kakovostna ekipa, imajo pravi moštveni duh. Zavedamo se, da bo težko. S to generacijo še nismo bili v tem položaju, Slovenija pa je prvič na igrah,” o današnjem tekmecu pravi selektor Vincent Collet, ki je eden od košarkarskih selektorjev z najdaljšim stažem, saj moštvo vodi že 12 let. Ob evropskem naslovu iz Ljubljane je na evropskih prvenstvih osvojil še dve kolajni in dva brona na svetovnih prvenstvih, nazadnje na Kitajskem leta 2019.

Francozi so bili na olimpijskih igrah prvi v središču pozornosti, saj so v predtekmovanju premagali moštvo ZDA in so - tako kot Slovenci - še neporaženi na turnirju, kar tudi veliko pove. Zagotovo pa bi obema današnjima polfinalistoma po predstavah na olimpijskem turnirju ob bok lahko zlahka postavili Avstralijo, ki jo v drugem polfinalu čakajo ZDA. Nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi v Avstralce gledali v sobotnem finalu. “V pripravah so sicer izgubili z Japonci in dvakrat s Španci, a pripravljalnih tekem s temi na olimpijskem turnirju ni moč primerjati. Mi se moramo osredotočiti na svojo obrambo in vse to udejanjiti na igrišču,” pred tekmo opozarja selektor Aleksander Sekulić in dodaja: “Na tej tekmi lahko pričakujemo marsikaj. To je polfinale, vsak si želi odličja in pripravljeni moramo biti na vse. Zdaj smo v položaju, ko lahko razmišljamo tudi o kolajni. Prav zato si želimo to tekmo odigrati na najvišjem možnem nivoju.” O taktiki pa pravi: “Pomembna bo moštvena obramba. Vseh pet košarkarjev na igrišču mora poznati svoje naloge in vedeti, od kje pretijo največje nevarnosti.”

To seveda pomeni omejiti skok zelo atletske francoske ekipe, po drugi strani pa se bodo v obrambne naloge morali vključiti tudi drugi igralci, ki običajno manj igrajo. Ključ do zmage bo napadalni učinek, ki je glavno slovensko orožje. Steber slovenske igre pod obročema je naturalizirani Američan Mike Tobey, na tem turnirju center z največ skoki.

S kakšno obrambo se bo Slovenije tokrat lotila Francija, pa je drugo vprašanje. Na štirih tekmah so se tekmeci s štirimi različnimi načrti pripravili na Luko Dončića. "On je glavna tarča, kar pa odpira prostor drugim igralcem. Za nas je izjemna čast, da smo tekmece prisilili v to, da so morali vselej poskušati z drugačno vrsto igre v obrambi,” pravi Sekulić.


Preberite še


Najbolj brano