Sekulić: EP leta 2017 priprava za polfinale OI

Slovenski košarkarji so presenečenje in hit olimpijskega košarkarskega turnirja v Tokiu. Z zmago nad Nemčijo so se že uvrstili v četrtkov polfinale, kjer bo nasprotnik boljši iz dvoboja med Francijo in Italijo. Selektor Slovenije Aleksander Sekulić je prepričan, da ima Slovenija dovolj izkušenj tudi za uspešen nastop na predzadnji stopnički.

 Selektor Slovenije Aleksander Sekulić je prepričan, da ima Slovenija dovolj izkušenj tudi za uspešen nastop na predzadnji 
stopnički. Foto: Sta
Selektor Slovenije Aleksander Sekulić je prepričan, da ima Slovenija dovolj izkušenj tudi za uspešen nastop na predzadnji stopnički. Foto: Sta

TOKIO > Slovenske reprezentance v japonski metropoli ne krasijo le štiri zmage v štirih nastopih. Sekuliću je iz ekipe uspelo izvabiti borbenost in nepopustljivost, s katero se lotijo vsakega tekmeca. "Fantje dobesedno krvavijo na parketu. Ponosen sem, da sem del te ekipe. Vsi po vrsti gledajo le na celo moštvo in med nami ni sebičnosti," pravi 43-letni Ljubljančan.

“Moja služba je res zelo lahka”

Po zmagi v četrtfinalu nad Nemci pa je na pol v šali povedal tudi, da ima s to ekipo pri vseh doseženih uspehih zelo lahko delo. "Imamo izjemnega Luko Dončića, ki pomaga ekipi, na igrišču čara, a prevzel je tudi vlogo vodje in išče rešitve v napadu. Moja služba je res zelo lahka. Dam ga na igrišče in delam le majhne prilagoditve in popravke."

A pravi tekmi šele prihajata. Zdaj gre na igrah za najvišja mesta. "Polfinale je velika stvar. Ne le zame, pač pa za celo ekipo in za celo državo. To je nekaj, kar smo si res želeli. V naši igri je tudi nekaj nervoze. Prvič smo na igrah, prvič smo v polfinalu, za nas je vse tukaj novo, zato je vse še bolj čustveno."

Prav zato so vprašljive izkušnje te ekipe, v primerjavi z reprezentancami, ki se bodo v Saitama Super Areni prebile v polfinale. "Nimamo le izkušnje z evropskega prvenstva 2017, kjer smo se naučili, kako igrati polfinale. Te izkušnje nabiramo že dolga leta. Vse od prvenstva v Beogradu 2005, Madridu 2007, pa iz polfinala na Poljskem 2009. Že v Istanbulu 2017 se je videlo, da smo se veliko naučili in prepričan sem, da bomo znali igrati tudi v polfinalu olimpijskih iger."

V primerjavi s preteklimi nastopi ima Slovenija pomembno prednost v kakovosti ekipe

Seveda bo težko, priznava Sekulić, saj je bila osnovna želja le nastop na igrah, z uvrstitvijo in dosežki pa pričakovanja zdaj rastejo. V primerjavi s preteklimi nastopi pa ima Slovenija pomembno prednost v kakovosti ekipe. Zdaj se druge ekipe na Slovenijo temeljito pripravljajo in prilagajajo ritmu slovenske igre, v preteklosti je Slovenija poudarjala kakovost posameznikov v nasprotnih moštvih.

"Vidi se, kako nas preučujejo, res se trudijo na vse načine. Vsakič se tukaj srečamo z drugačno obrambo. Druge ekipe smo prisilili, da se nam prilagajajo in na to smo lahko ponosni. Največ govorimo o Luki Dončiću, on je superzvezdnik, a ima ob sebi izjemne soigralce. Danes je bil to Zoran Dragić, ki ga odlikujeta srčnost in brezkompromisnost na igrišču, ki sta nalezljivi. Enostavno pa vsi garajo drug za drugega in na vsaki tekmi imamo veliko orožij nevarnih za nasprotni koš - enkrat Čanćar, drugič pa Prepelič, Blažić ..."

In po mnenju selektorja je pomembna še ena razlika. V Sloveniji je bila v reprezentanci dolgo na prvem mestu obramba. "Tokrat pa imamo izredno razkošje v napadu. Imamo tudi obrambo in če se to poklopi ..."

Manjkajo le navijači. "Vsi smo ponosni, da zastopamo Slovenijo in mislim, da imamo tudi najboljše navijače na svetu, ki nas podpirajo na vseh prizoriščih. Škoda, da jih ni tukaj. Vem, da bi imeli neverjetno podporo s tribun, če bi bilo to možno in če ne bi bila onemogočena potovanja. Vedno so z nami, tokrat so žal ostali doma."

Čeprav Sekulić trdi, da ima lahko delo, je prav on tisti, ki povezuje reprezentante z navijači, predvsem pa igralce med sabo, kar je bržkone eden odločilnih dejavnikov pri uspehu. Kako mu to uspeva, pa je razkril izkušeni Zoran Dragić: "Vse nas izjemno dobro pozna. Še bolj pomembno pa je, da ve, kaj mora storiti, da od nas dobi 100 odstotkov. Pri tem je najbolj važno to, da mi spoštujemo njega, on pa spoštuje nas."


Preberite še


Najbolj brano