Zdaj pa bomo res upoštevali zakon

Dilema je pravzaprav stara prav toliko, kolikor je star turizem: kako obiskovalcem omogočiti čim več zabave pozno v noč, tistim, ki si v počitnicah želijo predvsem mir, in tistim, ki naslednji dan začnejo z delom ob sedmi uri zjutraj, pa omogočiti kakovosten počitek. In to so v bistvu vprašanja, s katerimi se te dni ukvarjajo v Portorožu, kjer imajo kopico pritožb zaradi prekomernega hrupa v nekaterih lokalih.

Rešitev bi sicer bila, da bi se Portorož odločil za en segment gostov, preostali, ki jim ta usmeritev ne bi bila všeč, pa bi se mu izognili, ampak potem ne bi zapolnili vseh namestitvenih kapacitet in posledično bi upadel tudi promet v izvenpenzionski ponudbi. Morda je spoznanje, da so vsi ponudniki storitev v enem mestu medsebojno odvisni, med njimi premalo prisotno. Ponedeljkov posvet piranskega župana Đenia Zadkovića z glavnimi deležniki je bil namenjen opozorilu, da bi proizvajalci nočnega hrupa vendar morali upoštevati tudi potrebe drugih turističnih ponudnikov - pač v smislu krilatice, da se pravice posameznika končujejo natančno tam, kjer se začenjajo pravice drugih posameznikov.

Izkušnje namreč pravijo, da red in mir v Portorožu, vsaj na kratek rok, lahko zagotovijo samo organi nadzora in prisile.

Sestanek se je končal na tipično slovenski način: z dogovorom, da bodo odslej prav zares upoštevali zakon. S tem bi bil problem rešen. Tudi če bodo ta konec tedna ob kršitvah občinskih odlokov res intervenirale pristojne službe, bi pomenilo, da se problematika razvija v pravo smer. A se v isti sapi zastavlja vprašanje, zakaj niso intervenirale že prej, denimo minuli vikend, ko so nekaj minut pred tretjo uro najmanj trije portoroški lokali tekmovali med seboj, čigava muzika bo na glavni portoroški cesti bolj slišana. Ve se - preprosto zato, ker so lastniki in najemniki tovrstnih lokalov (razvpiti Vejsil Hot je le eden od njih) premočni, bodisi imajo zaslombo v občinskih službah, inšpekcijah, “oboroženi” so z odličnimi pravnimi strokovnjaki, zanje lobira državna ali lokalna politika ...

Morda se Zadkoviću lahko očita, da se takšnih težav ne rešuje po facebooku, a po drugi strani si je zadal težavno nalogo. Ob njej so si zobe polomili tako Peter Bossman kot Tomaž Gantar in tudi prejšnji piranski župani. Izkušnje namreč pravijo, da red in mir v Portorožu, vsaj na kratek rok, lahko zagotovijo samo organi nadzora in prisile.


Preberite še


Najbolj brano