Slovenščino pozabila, Slovenijo pa pogreša

Slovenija je v teh dneh polna novic o plavalki Tilki Paljk, ki je na odprtju olimpijskih iger v Tokiu nosila zambijsko zastavo. Mlada plavalka, ki je v domači Zambiji več kot le plavalka in ima tudi velik družbeni vpliv, je povedala, da bi z veseljem nastopila tudi na kakšni tekmi v Sloveniji.

Tilka Paljk Foto: FB Tilka Paljk
Tilka Paljk Foto: FB Tilka Paljk

TOKIO > V Sloveniji je 24-letna Tilka Paljk zaslovela predvsem kot plavalka slovenskih korenin, ki se je prebila na olimpijske igre. A pri plavalki nikakor ne gre le za povabilo plavalcev iz manj razvitih držav. Zambijka je na afriškem prvenstvu osvojila srebrno in bronasto kolajno, ima pa tudi že postavljene cilje za naprej.

Zambijska športnica leta 2018 in 2019, hči slovenskega očeta in zambijske matere, se bo že letos vneto pripravljala na decembrsko svetovno prvenstvo v Abu Dabiju, pa tudi nadaljevanje študija je preložila za pol leta, da se bo za leto 2022 pripravila na igre Commonwealtha in svetovno prvenstvo v Fukuoki.

S svojim športnim in študijskim uspehom je 24-letnico prepoznala tudi revija Forbes in jo uvrstila na seznam 30 najbolj vplivnih Afričanov, mlajših od 30 let.

Opozarja na slabe razmere afriških športnikov

S svojim športnim in študijskim uspehom je 24-letnico prepoznala tudi revija Forbes in jo uvrstila na seznam 30 najbolj vplivnih Afričanov, mlajših od 30 let. Paljkova je namreč dejavna na več področjih, je tudi ambasadorka britanske dobrodelne organizacije Equitysport. Znana je po tem, da je zelo dejavna pri opozarjanju na slabe razmere, v katerih se znajdejo afriški športniki. Na srečo ima močno podporo v domači plavalni zvezi, njen trud pa so opazili tudi drugje po svetu.

Kljub vsem dosežkom športnica ostaja skromna in dostopna. Rada ima tudi Slovenijo, predvsem Ajdovščino z okolico, kjer je preživela prva leta svojega življenja. “Seveda so povezave tesne. V Ajdovščini imam očeta, mačeho ter polbrate in polsestre. Skratka vse sorodnike po njegovi strani in kar nekaj prijateljev iz mladosti. Vselej se rada vračam,” je po nastopu na igrah v Tokiu v angleščini povedala Paljkova in priznala, da je slovenščino žal pozabila.

Vseeno pa Slovenijo prav pogreša. “V zadnjem letu je bilo težko. Pripravljala sem se na olimpijske igre, obenem pa so bila potovanja zaradi pandemije covida-19 dodatno otežkočena. Letos upam, da mi bo spet uspelo priti. Rada pridem, kadar le lahko in želim si, da bi mi to uspelo v decembru. A seveda se moram o tem posvetovati tudi v klubu, saj mi športne načrte sestavlja trener.”

Morda bi lahko krajše bivanje v Sloveniji združila tudi s pripravami v katerem od slovenskih klubov. “To si res želim, a doslej nisem našla kluba, kjer bi lahko trenirala. V Ajdovščini pravih pogojev ni, večina klubov je v Ljubljani. Če bi lahko tam nekaj časa bivala, bi z veseljem tudi trenirala in nastopila tudi na kakšni tekmi v Sloveniji,” je še povedala zambijska rekorderka na 50, 100 in 200 metrov prsno, ki spremlja tudi razmere v slovenskem plavanju. Zaveda se, da v domovini očeta na 50 in 100 metrov prsno imela priložnost za dobro delo.

Za življenjske in športne stroške poskrbi sama

Finančno ji nikakor ni lahko, saj si pri 24 letih večinoma sama plačuje življenjske stroške, pa tudi treninge in opremo. Sponzorska sredstva niti približno ne zadostujejo, zato mora poprijeti tudi za delo, kolikor to študij in šport dopuščata in tudi to je eden od razlogov, da se samostojno težje odloči za priprave.

Ne glede na ljubezen do Zambije in Slovenije pa vsaj za zdaj ostaja v Južni Afriki. V Pretorii je dokončala študij vzgoje predšolskih otrok po programu montessori. “Zdaj grem v povsem drugo smer. Odločila sem se še za študij političnih ved, kar sem si vedno želela. Mama je temu nasprotovala, a zdaj sem se odločila, da se posvetim tudi temu.”

Kasneje v življenju se želi ustaliti v Zambiji. “Nikoli nisem trdno rekla, kje bi rada bila. A Afrika je moj dom. Ljubim tudi Južnoafriško republiko, kjer sem zdaj in od tam grem vedno lahko domov v Zambijo. Iz Slovenije pa se ne da na hitro tja in nazaj.”

Tilka Paljk je hči Slovenca, ki se je v mladosti odločil za misijonarsko delo v Afriki. To je rodilo tudi ljubezen z mlado domačo medicinsko sestro, ki je opravljala svoje delo v Lusaki. Tik pred Tilkinim rojstvom se je družina preselila v Ajdovščino, ko je bilo dekletu dve leti, pa sta se starša odločila za ločene življenjske poti in mlado dekle je odšlo z materjo v novo domovino.

Tam se je v razmeroma poznih letih odločila za plavanje, za katerega pa je bila očitno nadpovprečno nadarjena. S trdim delom in mednarodno štipendijo pa se je prebila v sam afriški vrh.


Preberite še


Najbolj brano