S čim se cepiti proti različici delta?

Tako polno cepljeni kot tisti, ki so preboleli covid-19, so še eno leto dobro zaščiteni pred okužbo in težkim potekom bolezni, kažejo študije, ki jih je predstavil imunolog dr. Alojz Ihan. Najbolje pa so pred ponovno okužbo in težkim potekom bolezni zaščiteni tisti, ki so se po okužbi cepili z enim odmerkom cepiva.

Pfizer naj bi bil proti delti bolj učinkovit od AstraZenece.  Foto: Danijel Cek
Pfizer naj bi bil proti delti bolj učinkovit od AstraZenece.  Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Cepljenje tudi bistveno prispeva k manjšemu številu prenosov okužbe na druge, je pojasnil dr. Alojz Ihan, predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo na ljubljanski medicinski fakulteti. Študije kažejo, da polno cepljeni z AstraZeneco vsaj tri- do petkrat manj verjetno prenašajo okužbo, cepljeni s Pfizerjem in Moderno pa pet- do desetkrat manj. Tisti, ki so preboleli covid-19 in niso bili cepljeni, postanejo prej prenašalci virusa, saj njihova zaščita pred prenašanjem virusa hitreje pada.

Cepljeni vs. prebolevniki

Junija objavljena študija CDC, opravljena na skoraj 4000 ljudeh, je pokazala, da je verjetnost okužbe pri cepljenih za 91 odstotkov manjša kot pri necepljenih. Tisti redki cepljeni, ki so se okužili, so imeli v 60 odstotkih manj možnosti za razvoj simptomov okužbe in šest dni krajšo bolezen. Okuženi cepljeni so imeli 40 odstotkov manjšo količino virusa, njihova kužnost pa je bila šest dni krajša kot kužnost necepljenih.

91

odstotkov je manjša verjetnost okužbe pri cepljenih proti covidu-19 v primerjavi z necepljenimi

V Izraelu so sicer k najnovejšim spoznanjem o cepljenju proti covidu-19 dodali opozorilo, da lahko zaščita cepljenih pred tveganjem okužbe, simptomatsko okužbo in prenosom okužbe razmeroma hitro pada, ostaja pa visoka zaščita pred hospitalizacijo in težkim potekom bolezni.

Ihan, ki je te izsledke raziskav predstavil na posvetu Zdravniške zbornice Slovenije, je naredil tudi primerjavo med polno cepljenimi in prebolevniki. Oboji so še leto dni dobro zaščiteni proti covidu-19, postanejo pa prebolevniki prej prenašalci virusa na druge. Prebolevniki so manj varni pred morebitnimi novimi mutacijami virusa in težje nevtralizirajo druge različice, zlasti južnoafriški sev. Težje se zanašajo tudi na to, da so razvili dovolj protiteles. “Nekateri naredijo zelo veliko protiteles, drugi pa malo. To je predvsem povezano s težo bolezni. Tisti, ki prebolijo z malo simptomi ali asimptomatsko, običajno naredijo zelo malo protiteles, ki tudi v nekaj mesecih izginejo,” je pojasnil Ihan.

Različna cepiva različno ščitijo pred delto

Daleč najbolje so zaščiteni prebolevniki, ki so dobili še en odmerek cepiva, je pojasnil imunolog. “Drugi odmerek nič ne pridoda zaščiti,” je povzel znanstvene ugotovitve.

V Sloveniji je že v več kot 95 odstotkih prisotna virusna različica delta, pa je pojasnil predstojnik katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti dr. Janez Tomažič. Učinkovitost različnih cepiv je proti različnim različicam različna. Raziskave kažejo, da dva odmerka cepiva Pfizer-BioNTech zagotavljata 88-odstotno zaščito zoper delta različico, medtem ko cepivo AstraZenece daje 67-odstotno zaščito.


Najbolj brano