Lipica v iskanju ravnovesja

Zgodovina Kobilarne Lipica se giblje v valovih, z zelo izrazitimi vzponi in še bolj strmimi padci. In vsakič jo je na noge spravil dvor: dunajski, beograjski, ljubljanski. Kot se za dvorno ali državno kobilarno tudi spodobi.

Po najdaljšem mirnem obdobju vzpona, od nastanka do konca 18. stoletja, so jo uničili Napoleonovi vojaki, za povrh jo je leta 1802 prizadel še potres. Z velikim trudom dunajskega dvora so jo obnovili, a je prva svetovna vojna spet terjala selitev konj. In še preden si je opomogla, je že prihrumela druga svetovna vojna, ko so 179 konj odpeljali Nemci. Po vojni dobi od vlade v Beogradu 54 konj, a jo zvezni “dvor” obenem preda republiškemu, ta pa lokalnemu. Ker ta ni vedel, kaj bi z njo, jo je predal kar podjetju Jadran in sredi 60. let prejšnjega stoletja je bila Lipica obubožana, s komaj 59 konji.

Ljubljanski dvor pravi, da bo jasli za državne konje polnila država, za vse ostalo pa mora poskrbeti Lipica sama.

Ker dvora, ki bi polnil jasli konj, ni bilo, so jih začeli polniti s turizmom. Uvedli so dresurno jahanje, zgradili pokrito jahalnico, hipodrom, hotel Maestoso in leta 1980 še hotel Klub. Podoba Lipice se je močno spremenila, konji so postali služabniki turizma, za povrh so vstop v Lipico dovolili še igralnici.

Po osamosvojitveni vojni je obisk strmoglavil, za obubožano kobilarno je začasno za silo poskrbela Občina Sežana, dokler je leta 1996 spet postala dvorna, državna. Z mnogimi botri, ki so vlekli vsak na svojo stran, zaradi česar je padla v rdeče številke. A tokrat na srečo samo v turističnem delu, konjerejski je ostal razmeroma trden.

Tako bo še naprej, zagotavlja ljubljanski dvor, ki pravi, da bo jasli za državne konje polnila država, za vse ostalo pa mora poskrbeti Lipica sama.

Da bi to zmogla, ji je v nekaj letih odštel čez 20 milijonov evrov - za obnovo večine hlevov, graščine, gostišča in drugih stavb, poti in infrastrukture, zdaj še hotela Maestoso.

To seveda kaže, da turizem v Lipici ostaja, podvojene sobe in načrti za hotel Klub pa, da ga nameravajo še širiti. A kot zagotavljajo, ne v smeri množičnosti, temveč zelenega turizma najvišjih ravni.

S prenovljenim hotelom pogoje za to imajo. Upamo pa, da bo Lipica uspela ohraniti ravnovesje med tržnim preživetjem in ohranjanjem najdragocenejšega, kar ima: enkratnih konjev in neponovljive kulturne krajine.


Preberite še


Najbolj brano