Kaj pa je tebe, kolona, treba bilo

Ga skorajda ni leta, ko ne bi tam nekje okrog začetka avgusta poročali o turističnih kolonah na slovenskih cestah in mejnih prehodih. Kar je logično. Ljudje radi potujemo, dopustujemo, posebej poleti. Kar pomeni, da smo vsi sem ter tja turisti in je ni glavne ceste, ki je ne bi promet vsaj občasno ohromil.

Malo manj logično je, da morajo posledice prometa in kolon občutiti tisti domačini, ki živijo ob cestah. Niti ne na glavnih prometnicah, pač pa ob lokalnih cestah, ki vodijo skozi vasi in ki niso niti zgrajene za tako gost promet.

Da se je država zganila šele sredi sezone, je milo rečeno podcenjujoče do vseh, ki morajo živeti s posledicami tranzitne gneče.

Prav tako nelogično je, da se vse omenjene težave ponekod vlečejo že desetletja. V Jelšanah in pravzaprav v celotni bistriški občini, na primer, domačini že dolgo opozarjajo na poletni tranzit, od katerega - razen obrabe cestišča in gneče - nimajo prav veliko. Spomnimo samo na iniciative lokalnih prebivalcev, ki so pred leti na poletne zamaške v mestu in potrebo po avtocestni povezavi med slovensko prestolnico in hrvaškim Kvarnerjem opozarjali s počasnimi prečkanji ceste.

Vplivali so zgolj na jezo turistov, na slovenske cestne krojače pa malo manj, saj se je zgodba o avtocesti na tem delu nekako začela premikati šele lani. Čeprav so Hrvatje avtocesto s svoje strani do meje potegnili že pred 16 leti.

Manj logična so tudi pojasnila o letošnjih daljših kolonah čez meje, ki da jih povzroča tudi preverjanje pogojev PCT. Ob predhodnih in pravočasnih pripravah bi se namreč predolgim kolonam in posledično turističnemu iskanju alternativnih poti vendarle lahko izognili. Navsezadnje so odločevalci v državi lahko že spomladi sklepali, da bo sproščanje protikoronskih ukrepov na sosednje morje poleti premamilo večje število ljudi. Ali, da preverjanje PCT pogojev na mejnih prehodih samo po sebi zahteva večje število policistov.

To, da se je država zganila šele sredi sezone, ko bo najprej “izvajala monitoring dogajanja”, ali, po domače, opazovala kolone, nato pa se še dogovarjala o ukrepih, je milo rečeno podcenjujoče do vseh, ki morajo živeti s posledicami tranzitne gneče.

Pa tudi do vseh ostalih državljanov. Če bo odzivnost države takšna tudi na drugih področjih, se lahko upravičeno bojijo posledic kakšnega novega epidemiološkega vala.

Kaj šele kakšne nove krize.


Preberite še


Najbolj brano