V novi številki Primorskih novic preberite

Izpolnjevanje pogoja PCT je del nove realnosti. Za zdaj je potrebno za koriščenje določenih storitev in udeležbo na prireditvah, ni pa izključeno, da se ne bo obveznost še razširila. Toda medtem ko so bili za izpolnjevanje pogoja doslej odgovorni posamezniki sami, je po novem odgovornost preverjanja na ponudnikih in organizatorjih, ki pa ponovno opozarjajo na prepozna in pomanjkljiva navodila. Preverili smo, kako poteka preverjanje pogoja PCT na Primorskem.

“Mislim, da gostinci nismo dolžni in nimamo pravice preverjati 
pogoja PCT,” pravi Zdenko Mesarič iz novogoriške resta vracije 
Gurman. . Foto: Leo Caharija
“Mislim, da gostinci nismo dolžni in nimamo pravice preverjati pogoja PCT,” pravi Zdenko Mesarič iz novogoriške resta vracije Gurman. . Foto: Leo Caharija

Rumene ni dočakal, je pa zlato

Nikdar ne odpiši Primoža Rogliča. Danes je še enkrat vstal kot feniks iz pepela, zaprl usta vsem dvomljivcem in zasedel olimpijski prestol. Superiorno, kot to počnejo slovenski kolesarji na največjih dirkah v zadnjih dveh letih, je osvojil zlato medaljo v vožnji na čas.

Nosečo Štajerko so policisti rešili iz gneče na meji

Štajerska družinica se je v torek opoldne vračala s Krka, ko je ženska začela krvaveti, zato so prosili za pomoč. Komandir mejne policije v Jelšanah je poklical hrvaškega kolega in organiziral reševanje, v katerem so ženski prihranili dolgo čakanje na meji. V postojnski bolnišnici so jo pregledali in poslali domov.

Vzpostavljen je pomorski Uber za Istro

Obmorski kraji v slovenski Istri so končno dobili medsebojno pomorsko potniško povezavo. Ni javen prevoz, niti redna linija, a platforma Wayv kljub temu omogoča, da se turisti in domačini z ladjico odpeljejo, denimo, iz Izole v Piran ali iz Kopra na Debeli rtič in se s tem izognejo gneči na cesti, iskanju parkirišča in stroškom zanj.

Na Lokvah je zdaj še bolj aktivno

V Bovcu že imajo nogo golf, v Lokvah pa od minulega vikenda multi golf, ki nadgrajuje ponudbo v kraju. Idejo zanj so dali aktivni domačini, ki že načrtujejo dodatno ponudbo. “Sezona je, glede na situacijo, kar dobra. Zadovoljni smo z obiskom, letos je več tujih gostov, ki pri nas ostajajo dlje,” pravi predstavnica konzorcija ponudnikov Martina Gorjan Sulič.

Je parkiranje v Idriji res nerešljiv vozel?

Zaradi perečega parkiranja v Idriji so prometni strategiji pred leti dodali študijo mirujočega prometa. Ker je ta v nasprotju z realnostjo ocenila, da je v občini in tudi v Idriji parkirišč dovolj in predvidela nekaj ukrepov za rešitev ozkih grl, so jo odložili v predal. Težave s parkiranjem se zaostrujejo, Spar pa ima dve etaži praznih parkirišč.

Prenovljeni hotel Maestoso odprl vrata

Danes so v Lipici slovesno odprli prenovljen hotel Maestoso. Z 11,7 milijona evrov vredno naložbo, ki jo je skoraj v celoti plačala država, so prejšnji hotel ne samo povsem prenovili (ostal je samo betonski skelet), temveč tudi podvojili število sob, na 139. Kljub temu je hotel celo nekoliko nižji kot prejšnji in lepo zlit z okolico. Žal v tem sklopu niso obnovili tudi bazena in zgradili welnesa, a naj bi se to zgodilo kmalu.

V Tržiču bodo gradili prvo ladjo na vodik

Prvo ladjo za križarjenje na svetu s pogonom na vodik bodo zgradili v tržiški ladjedelnici družbe Fincantieri. Tako so ta teden naznanili na slovesnosti, med katero so oddali ladjarju najnovejšo ladjo MSC Seashore, ki je med drugim opremljena z okolju prijazno tehnologijo.

Namesto pet in pol bo sedel osem let

Ljubljansko višje sodišče je pred dnevi zvišalo kazen 44-letnemu Izudinu Muminoviću iz Varej v Brkinih. Ker je jeseni 2019 na avtocesti pri Logu med prevozom migrantov povzročil nesrečo, v kateri so trije umrli, ne bo za zapahi pet let in pol, kolikor mu je prisodilo okrožno sodišče, ampak osem let. Njegova obramba se je na sodbo pritožila.

Super, nekdo je umrl!

Po “posmrtnem” četrtkovem razgovoru v Kulturnem domu Hrpelje, ki je sledilo lažni spletni novici o njegovi smrti, je še zmeraj živ in za nesporazum nič kriv Marko Brecelj gostujoči umetniški par iz Vojvodine v ponedeljek pozdravil še v Kopru.


Najbolj brano