Raziskava: V Sloveniji minimalna presežna umrljivost med prvim valom epidemije

Svetovni konzorcij C-MOR je primerjal umrljivost v preteklih petih letih s številom smrti v prvem valu pandemije covida-19 od januarja in avgusta 2020. Ugotovili so, da se je v nekaterih državah pokazala presežna umrljivost zaradi vseh vzrokov, druge države, med njimi tudi Slovenija, pa so imele minimalno ali celo zmanjšano presežno umrljivost.

 Foto: UKC Ljubljana
Foto: UKC Ljubljana

LJUBLJANA > Države po svetu nimajo natančne predstave o neposrednem in posrednem bremenu umrljivosti zaradi covida-19, zato je medicinska fakulteta univerze v Nikoziji s svojimi raziskovalni sodelavci razvila neke vrste svetovni projekt konzorcij Covid-19 Mortality (C-MOR), ki je združil države iz različnih koncev sveta in se osredotočil na merjenje presežne umrljivosti v 22 državah po vsem svetu, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pomembno je opozoriti, da je demografsko statistiko v letu 2020 v Sloveniji epidemija covida-19 zelo zaznamovala šele v drugem valu epidemije covida-19, ki ga študija ne obravnava. Temu je botrovala predvsem nadpovprečno visoka umrljivost v novembru in decembru. Zaradi visoke umrljivosti je bil naravni prirast izrazito negativen. Negativni naravni prirast prebivalstva je bil lani, ko je umrlo 5249 ljudi več, kot se jih je rodilo, najvišji po letu 1945. V Sloveniji je umrlo več kot 24.000 prebivalcev ali skoraj 3800 več kot povprečno v letih od 2015 do 2019. Presežna umrljivost je bila najvišja v četrtem četrtletju, ko je umrlo dve tretjini več prebivalcev kot v povprečju v četrtih četrtletjih med letoma 2015 in 2019.

"Ker nove in ponavljajoče nalezljive bolezni postajajo čedalje bolj pogoste, naši rezultati prinašajo dragocena spoznanja o vplivih epidemij na prebivalstvo in tudi vpogled v to, kaj je mogoče storiti za ublažitev tega vpliva," je poudarila Christiana Demetriou, glavna raziskovalka v konzorciju.

Študija kaže, da se je v nekaterih od 22 držav povečala presežna umrljivost zaradi vseh vzrokov (Brazilija, Anglija, Francija, Italija, Severna Irska, Škotska, Španija, Švedska, ZDA in Wales). V nekaterih je bila presežna umrljivost zanemarljiva (Slovenija, Avstrija, Zelenortski otoki, Kolumbija, Ciper, Estonija, Izrael, Norveška in Ukrajina), v drugih pa se je presežna umrljivost celo znižala (Avstralija, Danska in Gruzija).

Do letošnje jeseni bo zaključena tudi raziskava konzorcija s podatki za celo leto 2020, ki bo dala še veliko dodatnih informacij, so napovedali v sporočilu za javnost.


Najbolj brano