Na Vojskem svojega svetega Jakoba ne dajo

Največji praznik Vojskarjev, god sv. Jakoba, je bil tokrat drugačen kot običajno, a nadvse slovesen. Vanj so s praga jeseni premaknili lani odpadlo ljudsko pevsko prireditev Pri nas je pesem doma. Običajno gledališko premiero pa so nadomestili skeči in zlata maša rojaka, župnika Srečka Vončine.

Ljudsko petje letos izjemoma na god. sv. Jakoba. Na fotografiji domača moška vokalna skupina Vojsko. Foto: Saša Dragoš
Ljudsko petje letos izjemoma na god. sv. Jakoba. Na fotografiji domača moška vokalna skupina Vojsko. Foto: Saša Dragoš

VOJSKO > V najvišji primorski vasi in najbolj vitalni krajevni skupnosti v občini Idrija, sv. Jakoba častijo od nekdaj. Čeprav je covid-19 v zadnjem času vse premešal, se slavju minulo nedeljo niso odrekli. Sv. Jakob je pač tisti dan, ko se na planoto zgrnejo mnogi, ki so z Vojskim kakorkoli povezani.

KS Vojsko se na uradni praznik 23. junija spominja fašističnega požiga vasi leta 1943. Veliko starejše pa je slavje na dan sv. Jakoba. Ker ta goduje 25. julija, je bil to običajno najtoplejši dan na tisoč in več metrov visoki planoti. Celo tako je bil topel, da so se dolgo šalili, da Vojskarjem ni treba zakuriti peči med sv. Jakobom in sv. Ano. En dan torej, saj slednja goduje le dan pozneje.

Globalno segrevanje je tudi na vojskarsko planoto prineslo znatno otoplitev, praznično srečanje na Jakobovo nedeljo pa ohranjajo. Ta dan se domačinom pridružijo mnogi, ki jih vežejo vojskarske korenine. Ker je nekdaj na njej živelo več sto, v predprejšnjem stoletju pa celo več kot tisoč ljudi, jih pride veliko.

Nekateri se vrnejo za vedno. Čeprav redko poseljeno Vojsko sedaj šteje le 250 ljudi, to pomeni petino več kot pred desetletjem. Tudi otrok imajo dovolj za ponoven zagon samevajoče, a tik pred zaprtjem prenovljene podružnične šole. O tem mlajši domačini ne razmišljajo, saj so s šolanjem in varstvom otrok v dolini, kjer imajo delo, zadovoljni.

Za razvoj turizma, ki bi ga omogočala neokrnjena planota, polna zanimivosti, se domačini ne ogrevajo. Pač pa mladi, skupaj s starejšimi generacijami, poganjajo številna društva. Ker dejavni kulturniki KUD Planika niso želeli, da bi še drugič odpadlo priljubljeno tradicionalno srečanje ljudskih pevcev, so prireditev Pri nas je pesem doma v ožjem obsegu izvedli v nedeljo. Ob stiškem kvartetu in sosednjih pevcih iz tolminskih vasi ob Idrijci Pomladni dan, je zapela še domača moška vokalna skupina Vojsko. Običajna gledališka premiera bo morala počakati na za vaje bolj zdrave čase, so pa gledališčniki slavje dopolnili s skeči.

Drugi del praznovanja je minil ob zlati maši rojaka, župnika Srečka Vončine. KUD Planika je v namensko natisnjen listič strnil vtise mnogih, ki so z zlatomašnikom na Vojskem in v petih župnijah med Bovcem in Črnim Vrhom skupaj prehodili del življenjske poti.


Najbolj brano