Tanja Žakelj najboljša letos

Danes se je s tremi olimpijskimi odličji za Švico končalo tekmovanje gorskih kolesark v krosu. Primorka Tanja Žakelj je - glede na njeno letošnjo formo - zasedla dobro 21. mesto.

Tanja Žakelj Foto: Igor Mušič
Tanja Žakelj Foto: Igor Mušič

TOKIO >Nekoliko v šali zapisano je imela letos Švica državno prvenstvo v olimpijskem krosu kar na Japonskem. Premoč alpske nacije je bila popolna. Na vrhu je končala v svetovnem pokalu ter na evropskih in svetovnih prvenstvih že vrsto let izvrstna Jolanda Neff. Pri 28 letih je nekdanja svetovna prvakinja (2017) dodala še zlato olimpijsko odličje, edino, ki ga še ni imela v svoji zbirki. Švica ga je v tej disciplini čakala od Sydneyja 2000, kjer je slavila Barbara Blatter.

Nepričakovano dobro sta se s soparo, blatom, skalami in s konkurenco borili še mlajši Neffovi reprezentančni kolegici. Srebro je osvojila Sina Frei, bron pa Linda Indergand. Neffova je ves čas narekovala ritem, s katerim je zlomila prvo favoritinjo po letošnjih rezultatih v svetovnem pokalu, Francozinjo Loano Lecomte, ki Japonsko zapušča šesta. Zgledu starejše kolegice sta sledili preostali Švicarki in izkoristili padec dvakratne svetovne prvakinje, Francozinje Pauline Frerrand Prevot, ki se je morala sprijazniti z desetim mestom. V zaključku dirke je vodilna trojka odpeljala odlično ekipno vožnjo in mirno pospravila odličja.

Trikratna olimpijka iz Ledin nad Idrijo Tanja Žakelj v zadnjem delu dolge in uspešne kariere (evropska prvakinja, zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, deseta na OI v Londonu 2012) od iger v Rio de Janeiru 2016 (tam je zasedla 13. mesto) izgublja stik s svetovnim vrhom, a je v vseh zadnjih sezonah - in tudi v letošnji - dokazala, da se zna solidno pripraviti na vrhunec sezone.

Olimpijsko dirko je zaključila z 21. mestom, najvišjo uvrstitvijo na mednarodnih tekmah v letošnjem letu. V svetovnem pokalu se je to sezono ustavila na 32. mestu. Vsekakor pa je Žakljeva v nogah v Tokiu imela uvrstitev med 20 najboljših, a je priložnost za takšen dosežek izgubila zaradi padca sredi dirke. Na koncu je za zmagovalko zaostala za skoraj devet minut. Svoj nastop je ocenila z besedami: “Zahtevno progo so še nekoliko otežile nepredvidljive razmere z nekaj dežja in spremenjenimi linijami na posameznih odsekih. Sicer sem imela pred dirko dobre občutke. Dala sem svoj maksimum in kljub padcu iztržila, kar sem lahko. Zato mi bodo tudi tretje olimpijske igre ostale v lepem spominu.” STA, IM


Preberite še


Najbolj brano