Slovenska senzacija turnirja

Hrastniški namiznoteniški igralec Darko Jorgić se je kot prvi v zgodovini slovenskega namiznega tenisa prebil v četrtfinale posamičnega olimpijskega turnirja. Za Bojana Tokića je bil v tretjem krogu usoden favorit, Brazilec Hugo Calderano. Primorec bo nove priložnosti iskal na ekipni tekmi.

Darko Jorgić Foto: Leo Caharija
Darko Jorgić Foto: Leo Caharija

TOKIO > Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić (28. na svetovni lestvici) je danes v osmini finala šokiral četrtega igralca sveta, domačina Tomokazuja Harimota. V slogu košarkarskega zvezdnika Luke Dončića je Jorgić v enourni borbi z maksimalnim številom nizov (zmagal je s 4:3), vztrajno odgovarjal na vse napade odličnega Japonca.

Kljub izgubljenemu podaljšanemu prvemu nizu (10:12) je Darko ostal miren, napadalen in dovolj zbran v svoji široki igri, v kateri je manjšega tekmeca odmikal od mize. Potem ko je Slovenec briljantno odigral drugi in tretji niz (11:9,11:3), je Harimoto z rotacijami in igro v telo pokazal zobe in je po rezultatu 10:12 skupni izid izenačil. Nato je po nekaj napakah Jorgića in izidu 8:11 povedel s skupnim izidom 2:3.

V šestem in sedmem nizu je Japonec v želji po čim hitrejši zmagi pritiskal, Jorgić pa se je dobro branil in zdržal nekaj pomembnih dolgih izmenjav žogice, po katerih je dosegel točke, ki so začele moralno lomiti tekmeca. Končnici šestega in sedmega niza je odigral zelo zanesljivo in ju dobil z 11:7.

V jutrišnjem četrtfinalu, ki pomeni korak naprej od Tokićeve (tedaj za Slovenijo zgodovinske) osmine finala v Riu 2016, čaka Jorgića Tajvanec Yun Ju Lin, ki je na svetovni lestvici uvrščen nižje kot Harimoto (sedmi). S formo in psihološko trdnostjo, ki jo je Jorgić pokazal danes, je polfinale in s tem boj za odličje dosegljivo. Po osmini finala je bil presrečen, a z mislimi že usmerjen naprej: “Občutki so izjemni. Utišal sem Japonce, ki so Harimota že videli v finalu. Lahko bi ga premagal tudi s 4:0. Zamudil sem nekaj priložnosti, a se zaradi tega ob moji dobri igri nisem bal, da bi me kaznoval. Nisem kazal nervoze, nisem padel v igri, zdržal sem do konca vseh sedmih nizov. Tako je bila zmaga še slajša. Na tekmi z Yun Ju Linom bo pritisk večji, saj se bom boril za odličje, a verjamem da temu ne bom podlegel.”

Calderano ustavil Tokića

Brazilec Hugo Calderano, sedmi s svetovne lestvice, je bil danes v tretjem krogu prevelik zalogaj za Novogoričana Bojana Tokića, ki zaseda 66. mesto. Primorec se je sicer upiral bolj kot kaže izid 4:1. Prvi niz bi lahko dobil, a je pri vodstvu 11:10 naredil napako, Brazilec pa se v podaljšani igri izvlekel (13:11) in drugi niz dobil z (11:7). V tretjem (7:11) je zadišalo po preobratu, saj je Tokić tudi v četrtem igral dobro in bil blizu izenačenja skupnega izida. Pri rezultatu 9:9 je bilo še vse odprto, a je Calderano izkoristil napako Slovenca in po izidu 11:9 skupno prednost povečal. Tokić bi v nadaljevanju lahko izsilil podaljšanje tekme v šesti niz. Do izenačenja na 10:10 je bil povsem v igri, a je nato Brazilec z odličnimi servisi ustavil Primorca in se veselil napredovanja v osmino finala.


Preberite še


Najbolj brano