Zdaj še preverjanje, kadra pa premalo

Od danes morajo gostinci, igralničarji in hotelirji pri gostih pred vstopom v notranjost gostinskih lokalov, v igralnice in nastanitve preverjati, ali izpolnjujejo pogoj PCT. “Ukrep je neživljenjski, veliko je nedorečenosti, predvsem pa ponudniki nimamo pristojnosti, da bi dokazila zahtevali od gostov. Naj gosta, ki tega ne bo hotel pokazati, kar odslovimo?” se sprašuje Mate Matjaž-Tomi, gostinec in hotelir iz Portoroža.

Mate Matjaž - Tomi, gostinec in hotelir: “Namesto  da bi se čim bolj 
posvečali gostom, si bomo morali zdaj vzeti še čas za to 
preverjanje. Že z boni je dodatno delo, kadra v gostinstvu pa je že 
tako ali tako premalo.” Foto: Zdravko Primožič/FPA
Mate Matjaž - Tomi, gostinec in hotelir: “Namesto da bi se čim bolj posvečali gostom, si bomo morali zdaj vzeti še čas za to preverjanje. Že z boni je dodatno delo, kadra v gostinstvu pa je že tako ali tako premalo.” Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Glede na hiter porast okužb z različico delta v državah članicah EU in možnost poslabšanja epidemiološke slike tudi pri nas je vlada zaostrila nekatere ukrepe glede ponujanja blaga in storitev. Potem ko morajo od petka izpolnjevanje pogoja PCT pri obiskovalcih preverjati organizatorji prireditev, morajo to ponudniki od danes preverjati pri gostih pred vstopom v igralnice, igralne salone, v nastanitvene obrate, v notranje prostore gostinskih obratov, kjer strežejo hrano in pijačo, v nočne klube in diskoteke.

Vstopali bodo lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Pri tem dokazilo o negativnem rezultatu s testom PCR ne sme biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s hitrim testom pa ne sme biti starejše od 48 ur od odvzema brisa.

Začasno ročno preverjanje dokazil

Aplikacija NIJZ, ki naj bi izvajalcem storitev olajšala preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT pri svojih obiskovalcih in gostih, je še vedno v fazi nadgradnje in včeraj popoldne še ni delovala. Dokler ne bo, morajo izpolnjevanje pogoja preverjati ročno - na podlagi dokazil v tiskani ali elektronski obliki.

“To se mi ne zdi prav. Ne moremo izvajati nečesa, za kar nimamo pristojnosti. Kaj pa, če nam gost, naveličan spreminjanja ukrepov, potrdila ne bo želel pokazati, in to znova in znova? Saj to gosta vprašamo že ob prihodu v hotel. Ga bomo odslovili, sicer pa tvegali kazen?” se je včeraj jezil gostinec Mate Matjaž, ki je sicer tudi podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Opozarja, da je v ukrepu veliko nedorečenosti, da je neživljenjski in da bo gostincem povzročal zaplete. “Namesto da bi se čim bolj posvečali gostom, si bomo morali zdaj vzeti še čas za to preverjanje. Že z boni je dodatno delo, kadra v gostinstvu pa je že tako ali tako premalo.”

Gostincem ni treba preverjati pogoja PCT pri gostih na terasah in vrtovih lokalov, če je med robovi miz vsaj tri metre razdalje.

Mate Matjaž - Tomi

gostinec in hotelir

“Namesto da bi se čim bolj posvečali gostom, si bomo morali zdaj vzeti še čas za to preverjanje. Že z boni je dodatno delo, kadra v gostinstvu pa je že tako ali tako premalo.”


Najbolj brano