Rokohitrska digitalizacija

Na sedmi strani današnje izdaje časnika pišemo o skupnem nastopu skupine severnoprimorskih občin, ki bodo življenja svojim občanom skušale olajšati s pomočjo digitalizacije. Gre za preproste rešitve, kot je sprotno beleženje zasedenosti parkirišč, pa tudi za precej bolj kompleksne. Pohvalno - danes, ko skoraj v vsakem žepu tiči telefon s stalnim dostopom do spleta, je neumnost, če tega ne izkoristimo v čimvečji meri.

Občine, ki so pri projektu, seveda niso pionirke na tem področju, tudi drugod na Primorskem so že bili narejeni koraki v to smer. V Kopru, denimo, je že nekaj časa na voljo aplikacija, ki dovolj zanesljivo napoveduje prihode mestnih avtobusov. Njena težava je v tem, da je uporabniška izkušnja precej predpotopna, aplikacija včasih dela, precej pogosto pa se preprosto sesuje in mora potnik na avtobus čakati kot pred desetletji: ko pride, pride. A to je že druga zgodba.

Predsednik vlade, ki danes “vizionarsko” ustanavlja ministrstvo za digitalizacijo, je takšno ministrstvo pred 17 leti ukinil.

Digitalizacija je v zadnjih nekaj tednih pogosta tema v slovenski politiki. Predsednik vlade je za ministra brez portfelja, zadolženega za digitalizacijo družbe, imenoval Marka Borisa Andrijaniča, ki je menda poznavalec področja. Bomo videli - doslej je imel na voljo premalo časa, da bi se izkazal (ali osramotil). Slovenija na področju digitalizacije vsakdanjega življenja ne blesti, nekaj rešitev imamo državljani že na voljo, smo pa daleč od na primer Estonije, ki velja za globalno prvakinjo na tem področju.

Povsem lahko bi bila ob njenem boku danes tudi Slovenija, ki je ministrstvo za informacijsko družbo ustanovila v začetku januarja 2001. Vodil ga je Pavle Gantar, delovalo je malo manj kot štiri leta, ukinjeno pa je bilo z izvolitvijo, pozor, prve vlade Janeza Janše. Tako je, predsednik vlade, ki danes “vizionarsko” ustanavlja ministrstvo za digitalizacijo, je takšno ministrstvo pred 17 leti ukinil.

Ustanovitev ministrstva, ki si ga sam nekoč razmontiral, in to nekaj mesecev pred volitvami, ni verodostojna poteza. Če smo lahko čakali 17 let, bi lahko tudi teh nekaj mesecev. Glede na to, da je Janez Janša prepričan, da ga na volitvah čaka zmaga, bi ta pomembni resor tako lahko ustanovil za cel mandat, ne pa za nekaj mesecev. Tako pa se velja vprašati le, zakaj taka naglica, in se prijeti za denarnico.


Preberite še


Najbolj brano