Nesrečen vikend za voznike na dveh kolesih: trije hudo poškodovani, dva lažje

Dva hudo poškodovana motorista in ena kolesarka ter dva le obtolčena motorista je seštevek sobotnih in včerajšnjih nesreč voznikov na dveh kolesih na primorskih cestah. Najhuje jo je v soboto skupil češki motorist, ki ga je pri Plavah s tovornjakom zbil pijani voznik. Huje se je poškodovala še britanska kolesarka v Zatolminu in štajerska motoristka pri Kozini.

Krožišče pod Kozino je bilo pretežka ovira za hitrost štajerske 
motoristke. Foto: PGD Materija
Krožišče pod Kozino je bilo pretežka ovira za hitrost štajerske motoristke. Foto: PGD Materija

PRIMORSKA > Najhujša motoristična nesreča se je minuli vikend zgodila v soboto dopoldne na cesti med Solkanom in Plavami v naselju Zagomila. Četrt pred deveto sta se na cesti srečala 37-letni češki motorist in leto dni starejši voznik tovornjaka z Goriškega. Žal pa se voznika nista le srečala in pravilno zapeljala eden mimo drugega, ampak je voznik tovornjaka v desnem preglednem ovinku preprosto zapeljal na nasprotno stran ceste in zbil nesrečnega motorista.

Tega je po trčenju odbilo na cesto, kjer je obležal hudo poškodovan. Do njega so kmalu prihiteli novogoriški zdravstveni reševalci in poklicni gasilci, ki so mu pomagali, kolikor so lahko. Ker je bilo že takoj jasno, da je Čeh utrpel hude poškodbe, je novogoriška zdravstvena ekipa poklicala na pomoč kolege s helikopterjem. Do njihovega prihoda so mu oskrbeli številne rane, utrpel je številne zlome in druge kritične poškodbe. S helikopterjem so ga naposled odpeljali v ljubljanski klinični center.

Mož zvozil, žena padla

Policisti so voznika tovornjaka na koncu preskusili še z alkotestom, ki je pokazal, da je vozil močno pijan. Koliko je pokazal alkotest, z novogoriške policijske uprave niso povedali, so ga pa odpeljali na strokovni pregled. Policisti še preiskujejo vse okoliščine nesreče, voznika tovornjaka pa skoraj zagotovo čaka ovadba zaradi nevarne vožnje.

Druga nesreča voznika oziroma voznice na dveh kolesih se je zgodila včeraj nekaj minut po enajsti uri pod Zatolminom. Iz Zatolmina sta se z električnima kolesoma proti Tolminskim koritom spuščala zakonca iz Velike Britanije, ki sicer živita v Švici. Med spustom po strmem klancu je približno 200 metrov pred gostilno Pri koritih 31-letna žena izgubila nadzor nad kolesom, padla in se hudo poškodovala. Oskrbeli so jo tolminski reševalci, ki so jim pomagali tolminski gasilci, kolesarko pa so s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center.

Kar dve motoristični nesreči pa sta se včeraj dober kilometer in dobro uro narazen zgodili na stari cesti od Kozine proti Črnemu Kalu. Nekaj minut pred deseto uro dopoldan je 30-letna motoristka iz Šmartnega ob Paki s svojim motorjem pripeljala skozi Kozino in nato nadaljevala proti Kopru. Po stari cesti proti morju očitno ni vozila že nekaj časa, saj jo je, kot vse kaže, presenetilo novo krožno križišče za Klanec.

Prehitro v krožišče

Do krožišča je z motorjem pripeljala s tako hitrostjo, da ni mogla pravočasno ustaviti, prav tako pa je ocenila, da krožišča ne bi izpeljala pravilno. Zato se je odločila, da bo zapeljala kar čez sredino krožišča, vendar ji to ni uspelo. Padla je in ob udarci ob tla utrpela odprt zlom roke. Za njo je očitno vozil še drugi motorist, 37-letnik z ljubljansko registrsko oznako, ki je prav tako zapeljal čez sredino krožišča in padel, vendar se je pri tem le malo potolkel.

Obema so na pomoč priskočili gasilci iz Materije, zdravnik in reševalec iz ambulante v Hrpeljah, sežanski reševalci in kozinski ter prometni policisti. Polomljeno motoristko so oskrbeli in jo odpeljali na zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Voznk avta je včeraj pri Petrinjah izsilil prednost motoristu. (foto: PGD Materija)

Četrt čez enajsto dopoldne pa se je nedaleč stran zgodila nova motoristična nesreča. Pri odcepu za Ocizlo tik ob Petrinjah sta trčila voznik avtomobila in motorja. Po podatkih policije je 70-letni voznik s svojim avtomobilom renault clio izsilil prednost in zaprl pot 51-letnemu motoristu z Goriškega. K sreči se motorist ni huje poškodoval, ampak lažje, gasilci iz Materije, reševalci iz Sežane in Hrpelj ter policisti pa so se s prve nesreče le preselili na drugo. Motorista so reševalci odpeljali v bolnišnico.


Najbolj brano