Medalja je blizu in hkrati daleč

Slovenska bera odličij na olimpijskih igrah v Tokiu bi lahko danes in jutri postala zajetnejša. V slalomu na divjih vodah imamo s kanuistom Benjaminom Savškom in kajakašico Evo Terčelj v ognju vroči železi.

Benjamin Savšek si želi v Tokiu poravnati olimpijske račune. Foto: Stanko Gruden/STA
Benjamin Savšek si želi v Tokiu poravnati olimpijske račune. Foto: Stanko Gruden/STA

Kdo ve, morda sta prav slovenska aduta poskrbela, da se je voda v olimpijskem kanalu segrela in se približala 30 stopinjam. Eva Terčelj sicer do proge ohranja toplo-hladen odnos tudi po včerajšnjih kvalifikacijah, v katerih resnici na ljubo ni blestela, za razliko od še dveh močnih kandidatinj za odličje, Nemke Ricarde Funk in Avstralke Jessice Fox. Upati gre, da bomo jutri - najprej v polfinalu in nato seveda tudi v finalu - dobili potrditev, da 29-letnica, odkar vadi pod taktirko solkanskega trenerja Jerneja Abramiča, najboljše prihrani za konec oziroma za velike tekme.

Svetovna prvakinja iz leta 2019 in srebrna z letošnjega evropskega prvenstva seveda noče, da bi si Tokio zapomnila le po vlogi zastavonoše na slavnostni otvoritvi iger. Pred devetimi leti, ko se je prvič spoprijela z olimpijskim izzivom v Londonu, je bila praktično najstnica brez večjih pričakovanj, Tokio bi lahko pomenil njen svojevrstni tekmovalni vrhunec. Res pa je, da mora najprej preskočiti iskrica z olimpijsko progo, ki doslej še ni.

2

olimpijski medalji v slalomu sta osvojila srebrna kajakaša Andraž Vehovar (leta 1996) in Peter Kauzer (2016)

Slalom tudi sicer velja za nepredvidljivo disciplino, v katerem se lahko vrstni red hitro obrne na glavo, a dobra popotnica iz kvalifikacij vendarle pomaga. Če ne drugega, zaradi boljšega občutka, s katerim se je podal v današnji boj za odličja Benjamin Savšek. V tretje gre rado, se nadeja tudi vodilni kanuist v letošnji sezoni svetovnega pokala, ki mu v zbirki lovorik manjka še olimpijsko odličje. Zlasti v Riu je bil že med favoriti, a se mu finalni nastop tako kot v Londonu ni posrečil.

Upajmo, da bo danes zjutraj ob 8.45 uri po našem času drugače. V polfinale, ki bo ob 7. uri, se je 34-letnik prebil z drugim časom kvalifikacij, ki so bile vendarle ogrevalnega značaja. Napredovalo je namreč 15 od 18 kanuistov, najboljši čas pa je postavil srebrni iz Ria, Slovak Matej Benuš. Na olimpijskih igrah ima vsaka država le po enega predstavnika, kar pomeni redkejše sito na poti do odličij, po drugi strani pa je tekmovalni pritisk neprimerno večji.

Kajakaša Petra Kauzerja in kanuistko Soških elektrarn Aljo Kozorog kvalifikacije čakajo v sredo.


Preberite še


Najbolj brano