Olimpijski bron za Tadeja Pogačarja!

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na olimpijskih igrah v Tokiu na cestni dirki osvojil prvo kolajno za Slovenijo.

Bronasti Tadej Pogačar se ni pozabil zahvaliti reprezentančnim 
kolegom. "Vsi trije so bili super. Sploh Tratnik danes.”  Foto: Anže Malovrh/STA
Bronasti Tadej Pogačar se ni pozabil zahvaliti reprezentančnim kolegom. "Vsi trije so bili super. Sploh Tratnik danes.”  Foto: Anže Malovrh/STA

TOKIO > To je prva slovenska kolesarska medalja, potem ko je imel pred tem najvišjo uvrstitev sedanji selektor Andrej Hauptman, ki je bil v Atenah 2004 peti.

Skupno je bila to 24. slovenska kolajna na poletnih OI v času samostojne države. Hkrati pa je Pogačar postal sploh prvi kolesar v zgodovini tega športa, ki je po zmagi na dirki po Franciji osvojil tudi olimpijsko kolajno.

“Noro!”

"Noro, že ves teden je tako. Težko je opisati, kakšna čustva me navdajajo. To danes je nekaj povsem drugega. Sem brez besed," je za RTV Slovenija takoj po dirki dejal Tadej Pogačar.

Zmagovalec Toura v cilju še dolgo ni vedel, ali je osvojil srebro ali bron. "Ne, nisem vedel. Toliko sem dal od sebe, da nisem vedel, ali sem drugi ali tretji. To niti ni pomembno, medalja je medalja, kot pravimo. To je nekaj neverjetnega," je še dodal zmagovalec Toura. Dirka je bila po njegovem mnenju ena težjih v karieri.

"Način dirkanja je bil drugačen, tudi vročina in vlaga. Trpel sem od zadnjega klanca. Poskušal sem z napadi, a to so počeli tudi drugi eden za drugim. Težko je bilo biti zbran in ostati 'na kolesih' drugih tekmovalcev. Dal sem vse od sebe in uspelo mi je priti do kolajne. V naši skupini je bilo več interesa za osvojitev medalje, ne za zlato. Sam sem jo imel v mislih, a na koncu sem videl, da je to nemogoče, saj je Carapaz premočan. Osredotočil sem se na sprint, adrenalin me je pospešil do cilja," je za RTV še pristavil 22-letnik.

Jan Tratnik dolgo narekoval tempo

Etapa je potekala po pričakovanjih. Hitro se je v ospredju vzpostavila skupina ubežnikov, ki si je vmes pridobila skoraj 20 minut naskoka. Ko so se v glavnini vloge porazdelile, je slovenski kolesar Jan Tratnik dolgo časa narekoval ritem in lovil ubežnike. Na prelazu ob vznožju gore Fudži so na pomoč priskočili še Italijani, skupaj pa so vse ubežnike ujeli pred najtežjim vzponom.

Pravi napadi so se na prvem slovenskem vrhuncu OI pričakovano začeli na prelazu Mikuni (6,8 km/10,1 %) okoli 40 km do cilja. Belgijci so na čelu glavnine narekovali ritem, na najstrmejšem delu pa je napadel prav Pogačar in povsem razbil skupino favoritov.

Zaostal je tudi drugi slovenski as Primož Roglič, ki po padcih na dirki po Franciji ni bil povsem pravi. Na koncu je zasedel 28. mesto (+6:20), Jan Polanc je bil 43. (+10:12), Tratnik pa je po veliko opravljenega dela končal kot 67. (+16:20).

Hvaležen reprezentančnim kolegom

Bronasti slovenski kolesar se ni pozabil zahvaliti reprezentančnim kolegom. "Vsi trije so bili super. Sploh Tratnik danes. Prevzeli smo pobudo, se naslonili na njegovo formo. Bil je nujen v ekipi, tudi Polanc. Imel je precej težav, ampak bil je zraven, s Primožem pa sva govorila, kako se kdo počuti. Glede na to, da smo bili tu štirje in z dvema favoritoma, smo dobro 'oddirkali'," je še za RTV dejal Pogačar.

V zaključku dirke je bil Carapaz danes premočan, okoli pet kilometrov pred ciljem pa se je otresel še Američana Brandona McNultyja. Tega je nato skupina v ozadju po številnih napadih ujela. V sprintu za dve kolajni se je nato pomerilo osem kolesarjev.

Pričakovano je iz te skupine do srebra prišel Van Aert, Pogačar pa je bil le za malenkost prekratek in po fotofinišu zasedel tretje mesto.


Preberite še


Najbolj brano