Sosedov ne moti igrišče, ampak dogajanje ob njem

Na naše poročanje o zaprtju igrišča ob vaškem domu na Topolcu zaradi pritožb sosedov, ki naj bi jih po besedah vodstva KS Topolc motila hrup in svetloba z igrišča, so se odzvali bližnji sosedje. Poudarili so, da jih igrišče in vaški dom ne motita, moti pa jih dogajanje na tem območju, ki posega v njihove pravice in moti njihovo posest, o čemer so že maja obvestili tudi vodstvo krajevne skupnosti.

Sosedje  opozarjajo na  dogajanje v in ob vaškem domu, ki 
poslabšuje kakovost  njihovega bivanja.     Foto: Katja Kirn Vodopivec
Sosedje opozarjajo na dogajanje v in ob vaškem domu, ki poslabšuje kakovost njihovega bivanja.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

TOPOLC > Sosedje so zgroženi nad napadi, ki so jih bili po objavi članka deležni na družbenih omrežjih, kjer je, kot trdijo, prišlo do blatenja njihovega ugleda in dobrega imena. Kot pravijo, je predsednik KS Topolc v članku z naslovom Hrup in svetloba motita sosede, ki smo ga objavili v četrtek, podal napačne informacije: “Kot sosedje nimamo nič proti vaškemu domu ali igrišču, imamo pa pritožbe glede dogajanja na tem območju, saj moti našo posest,” navajajo v dopisu, ki so ga maja naslovili na vodstvo krajevne skupnosti, prejšnji mesec pa tudi na Občino Ilirska Bistrica, vendar, kot trdijo, odgovora še niso prejeli.

Je vaški dom namenjen za zabave?

“Nihče si ob gradnji vaškega doma in igrišča, ki sta postavljena v središču vasi, v strnjenem vaškem jedru, ni predstavljal, da se bo vaški dom zraven naših hiš oddajal za zabave in da bo prihajalo do takšnega poslabšanja življenjskih razmer na tem delu Topolca,” še navajajo in odgovorne sprašujejo, kakšna je namembnost vaškega doma, ali je igrišče ob vaškem domu opredeljeno kot otroško ali športno igrišče ter kakšna so pravila uporabe vaškega doma in igrišča.

Kot namreč trdijo, se v novozgrajenem vaškem domu, ki še nima uporabnega dovoljenja, že dlje časa odvijajo zabave, večkrat tudi pozno v noč.

“Žoge letijo na vrtove, dvorišča, avtomobile”

“Ob vseh dogajanjih na območju vaškega doma in igrišča pa prihaja do kršenja naših lastninskih pravic. Na igrišču brcajo ali mečejo žoge vsevprek, žoge letijo na strehe naših objektov, na naše vrtove, dvorišča, na avtomobile, rastlinje oziroma (na srečo do sedaj še) mimo nas, če se nahajamo na naših zemljiščih,” pravijo sosedje.

Vodstvo KS med drugim sprašujejo, zakaj niso v sklopu projekta urejanja vaškega doma kupili in postavili otroških igral, kot je bilo to sprva predvideno, s čimer bi otrokom dejansko omogočili prostor za igro. “Omenjen vaški dom ne samo da odstopa od začetnega projekta in njegov namen ostaja nedefiniran, ampak ne izpolnjuje niti določila, da dejavnost ne sme povzročati bistveno povečanih negativnih vplivov na bivanje in bivalno okolje (povečana stopnja hrupa in drugih emisij) glede na obstoječe obremenitve,” še opozarjajo.

O vseh omenjenih nepravilnostih do sedaj še niso obvestili pristojnih inšpekcijskih služb, ker so, kot pravijo, upali, da bodo težave uspešno rešili v dogovoru z vodstvom krajevne skupnosti in občino, kjer pa se, kot trdijo, na njihove pozive ne odzivajo.

Za komentar smo včeraj zaprosili tudi predstavnike vaške skupne Topolc, vendar niso želeli dajati izjav.


Komentar novinarja

Katja Kirn Vodopivec

Zresnite se, zavoljo otrok!

Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima, pravi znan slovenski pregovor, ki pa v primeru igrišča na Topolcu na žalost ne drži. Ta tretji so namreč vaški otroci in mladostniki, ki so v vaških razprtijah potegnili “ta kratko”. Namesto da bi se danes in že nekaj mesecev prej ob brcanju žoge in metanju na koš družili in rekreirali na vaškem igrišču, jih tam že nekaj časa pričaka tabla o prepovedi uporabe igrišča. Najlepše bi bilo, če bi lahko naslednjič poročali o vaškem domu in igrišču na ...

Preberi več

Najbolj brano