"Argentinska duša" za začetek

Na olimpijskih igrah manjka veliko znanih športnikov, toda izostanek Luke Dončića iz Tokia bi bil že skoraj smrtni greh. Fante težko delo čaka že v skupinskem delu, ki bo po 41 letih spet odigran po starem sistemu treh ekip v štirih skupinah. Po igrah v Moskvi sta bili na igrah vselej dve skupini s po šestimi reprezentancami.

Slovenski košarkarji bodo prvo tekmo turnirja odigrali v ponedeljek zgodaj zjutraj. Foto: Fiba
Slovenski košarkarji bodo prvo tekmo turnirja odigrali v ponedeljek zgodaj zjutraj. Foto: Fiba

Slovenci so že pred odhodom na kvalifikacije v Kaunas vedeli, da jih v primeru uspeha čaka “skupina smrti,” toda na olimpijskih igrah (OI) pač nastopa le dvanajst držav in za viden rezultat jih je potrebno večino premagati. Prvič po OI leta 1980 v Moskvi velesile niso razporejene v dve skupini, temveč v tri, Slovenijo pa pričakujejo Argentina, Japonska ter Španija. V izločilne boje napredujeta najboljši dve iz vsake skupine, ravno tako pa še dve najuspešnejši od treh tretjeuvrščenih, zato bi po nekaterih predvidevanjih za četrtfinale lahko zadoščala že zmaga nad Japonsko, četudi za gostitelje nastopata tudi košarkarja iz lige NBA, Yuta Watanabe in Rui Hachimura.

Za ekipo selektorja Aleksandra Sekulića bo izjemno pomembna že prva tekma v ponedeljek ob 6.40 proti Argentincem, ki so leta 2004 v Atenah izkoristili skromnejšo ameriško zasedbo ter z izjemno generacijo - Emanuel Ginobili, Andres Nocioni, Carlos Delfino, Ruben Wolkowyski, Fabricio Oberto, Walter Herrmann ... prišli do zlata, čemur so dodali še bron štiri leta kasneje v Pekingu.

Prvi treningi v veliki dvorani

“Naredili smo prvi trening v veliki dvorani, kjer jih ne bomo imeli veliko. Lahko rečem, da smo super motivirani, vzdušje je zelo tekmovalno, saj vsak trening skušamo približati tekmi,” je po reningu v tekmovalni dvorani Saitama povedal 32-letni slovenski branilec Zoran Dragić. Dodal je, da je ekipa pred tekmo z Argentino res motivirana, kar se vidi tudi ob kakšnem manjšem sporu na parketu "Gre za zelo atletsko ekipo, ki igra zelo hitro. Veliko igralcev poznamo,” o nasprotniku s spoštovanjem pove Ljubljančan.

Neverjetno, toda že v Grčiji se je pred sedemnajstimi leti zmage veselil Luis Scola, ki je pri 41. letih še vedno v moštvu, ima pa tudi pomoč izvrstnih soigralcev: Luca Vildoza, Gabriel Deck in Facundo Campazzo se žogajo v ZDA, kjer na univerzi Virginia nastopa še Francisco Caffaro, iz Španije prihajajo Nicolas Laprovittola, Juan Pablo Vaulet, Nicolas Brussino in Leandro Bolmaro, Marcos Delia in Patricio Garino sta zadnje leto preigrala v Trstu oziroma pri Žalgirisu, Tayavek Gallizzi pa simbolično zastopa domačo ligo. Trener Sergio Hernández ima ravno tako obilo izkušenj, saj je argentinsko dušo (El Alma Argentina je tradicionalni vzdevek južnoameriškega velikana) vodil že v obdobju 2005-2010, nato pa jo JE ponovno prevzel leta 2015 in jo pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu na Kitajskem popeljal do drugega mesta.

Po zgodovinskem prvem olimpijskem nastopu čaka Slovenijo v četrtek tekma z Japonsko, nato pa v nedeljo še dvoboj s starimi znanci iz Španije. Če bodo naši v skladu s pričakovanji premagali olimpijske gostitelje s spodobno razliko, bi si že lahko zagotovili četrtfinale, toda po izjemnih predstavah na kvalifikacijskem turnirju v Litvi si Slovenci želijo več ter potihem razmišljajo celo o medalji! Seveda ne bo igral zgolj izjemni Luka Dončić, ki poleg vseh lastnih kakovosti premore tudi sposobnost, da bistveno izboljša še igro soigralcev, kar bodo skušali izkoristiti predvsem Jaka Blažič, Klemen Prepelič, Mike Tobey in Vlatko Čančar, vendar tudi ostali komaj čakajo na svojo minutažo. Srečno torej edini slovenski olimpijski zasedbi v kolektivnih športih!


Preberite še


Najbolj brano