Igre brez igre

V Tokiu se danes začenjajo najbolj nenavadne olimpijske igre v moderni dobi. Nenavadne, ker se v marsičem razlikujejo od predhodnih. V naravi je, da so se športna tekmovanja razlikovala in izpopolnjevala med vsakim štiriletnim obdobjem vse do današnjih dni. Olimpijskih iger moderne dobe so se pred koncem 19. stoletja najprej šli Grki, že veliko prej pa so jih zasnovali in častili njihovi predniki še v časih pred našim štetjem. Od takrat se je svet obrnil na glavo, še najbolj v zadnjem obdobju s pomočjo tehnološkega napredka in požrešnega denarnega toka.

Že pogled na današnjo otvoritev v prestolnici dežele vzhajajočega sonca bo povedal vse. Igre se bodo začele in potem dobra dva tedna tudi potekale - brez gledalcev. Pardon, gledali in spremljali jih bodo milijoni po vsem svetu, a le prek televizijskih ekranov. V Tokiu bo na današnji slovesni otvoritvi prostora le za kakšnih tisoč predstavnikov sponzorjev, ki se prepoznavajo v športnem vrhunstvu. Ker ga podpirajo in prek športnikov oziroma z njimi kujejo nove in nove dobičke. Lahko bi celo rekli, da bo Tokio 2020 potekal bolj zaradi sponzorjev kot samih športnikov. Ali pa tudi ne. Jasne ločnice med sponzorstvom in vrhunskim športom namreč že dolgo ni. Oboji, športniki in sponzorji, so grenko prežvečili enoletni olimpijski zamik, nove preložitve pa marsikdo ne bi preživel. Vrhunski šport je že dolgo velik biznis. Skoraj vsak gol, koš, tekaški izid ali zmago na tatamiju se da finančno ovrednotiti. Finančnih interesov, da olimpijske igre tokrat v vsakem primeru izpeljejo, je enostavno preveč. Kljub pritisku pandemije v deželi vzhajajočega sonca in kljub odkritemu neodobravanju japonske javnosti za izvedbo iger.

Oboji, športniki in sponzorji, so grenko prežvečili enoletni zamik, nove preložitve pa marsikdo ne bi preživel.

Za Tokio 2020 je samo kakšnih 60 japonskih podjetij namenilo rekordnih 2,8 milijarde evrov. Za večino od 11.000 nastopajočih športnikov predstavlja olimpijski nastop karierni vrhunec, uspešen nastop pa ob uresničitvi cilja zanje pomeni tudi izpolnitev sponzorskih pogodb, njihova podaljšanja ... Časi odrekanj in nastopov za čast in slavo so že davno mimo. V igri je občutno preveč denarja, da olimpijskih iger, prvih po petletnem obdobju in tudi prvih brez prisotnosti gledalcev, ne bi izpeljali. Čeprav šport v osnovi pooseblja radost, veselje, druženje ..., pa tokratne olimpijske igre ne bodo posebej igrive.


Preberite še


Najbolj brano