Bon za učbenike in plavanje - a ne povsod

Uporabniki storitev Zavoda za šport Ajdovščina si vstopnic za bazen ali fitnes ne morejo plačati z novimi boni. Podobno velja za druge javne športne zavode. Razlog: njihova glavna dejavnost ni v izboru dejavnosti, ki so upravičene do pomoči. Enako velja za nekatere knjigarne, čeprav je bon mogoče unovčiti tudi za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov.

V ajdovskem zavodu za šport obžalujejo, da pri njih bona za plačilo 
športnih dejavnostih ni mogoče unovčiti.  Foto: Alenka Tratnik
V ajdovskem zavodu za šport obžalujejo, da pri njih bona za plačilo športnih dejavnostih ni mogoče unovčiti.  Foto: Alenka Tratnik

PRIMORSKA > “Stranke seveda sprašujejo po možnosti koriščenja bonov. Smo največji izvajalci športnih programov v Vipavski dolini in normalno se nam je zdelo, da bi lahko omogočili plačilo storitev, kot so obisk bazena, fitnesa, športnih počitnic, nočitve v mladinskem hotelu in kampu, z boni. Na to smo bili tudi pripravljeni, a žal temu ne bo tako. Počutimo se izigrani, ponovno smo izviseli. Javni zavod do danes ni prejel nobene pomoči države. Ob pomanjkanju sredstev sami znajti,” pravi Uroš Pintar, direktor Javnega zavoda za šport Ajdovščina.

Razlog je v določbi interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu, da mora biti poslovni subjekt na dan unovčitve bona vpisan v Poslovni register Slovenije in opravljati kot glavno dejavnost eno od 26 v zakonu opredeljenih dejavnosti. Ker ima zavod kot glavno dejavnost opredeljeno “obratovanje športnih objektov”, ki ni navedena v interventnem zakonu, ne pa na primer “druge športne dejavnosti” se torej lahko od prihodkov iz naslova unovčevanja bonov, kot kaže, kar poslovi.

100

knjig so stranke knjigarne Libris v prvih štirih dneh unovčevanja kupile s pomočjo novih bonov

Namerna odločitev, ne napaka

Iz odgovora direktorata za šport pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport izhaja, da izvzem dejavnosti “obratovanje športnih objektov” ni bila napaka, temveč zavestna odločitev. Na direktoratu pravijo, da so z drugo izdajo bonov želeli pomagati predvsem izvajalcem športnih programov, zato so namenoma izpustili dejavnost “obratovanje športnih objektov”, ker gre za dejavnost upravljavcev športnih objektov in ker so javni zavodi že tako ali tako finančno podprti s strani ustanoviteljev, zato naj dodatne podpore ne bi potrebovali.

Pintar pravi, da so javni zavodi resda finančno podprti, a ne v celoti. “Določen delež plač, stroškov za upravljanje infrastrukture in vodenje športnih programov si moramo zagotoviti sami, na trgu. Obenem je del dejavnosti javnega zavoda tudi tržna dejavnost, kot so denimo upravljanje kampa, mladinskega hotela, wellnessa, rojstnodnevne zabave...,” je razočaran.

Uroš Pintar

direktor Javnega zavoda za šport Ajdovščina

“Počutimo se izigrani, ponovno smo izviseli.”

Ker ne morejo sprejeti bona, gredo stranke drugam

S podobno težavo so se srečali tudi v nekaterih knjigarnah, kjer kot glavne dejavnosti nimajo opredeljene “trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s knjigami”, pač pa na primer “trgovina na drobno s papirjem in pisalnimi potrebščinami”, čeprav obenem prodajajo tudi knjige.

“Vsakodnevno imam stranke, ki najprej vprašajo, ali lahko učbenike in delovne zvezke plačajo z bonom. Ko jim odgovorim, da to pri nas ni mogoče, gredo drugam,” pravi Peter Ženko, lastnik knjigarne in papirnice Sponkca iz Pivke. Kar naj šolskih knjig je prodal že po prednaročilu, še preden se je izkazalo, da bo možna unovčitev bonov tudi za ta namen. “A zdaj pričakujem tudi odpovedi,” obžaluje.

Več vlog za spremembo glavne dejavnosti

Na Ajpesu so v zadnjih dneh zaznali povečanje števila vlog za spremembo glavne dejavnosti, še pogosteje pa se stranke v zvezi s tem zgolj informirajo. Trenutno prevladujejo predvsem vloge v zvezi z različnimi gostinskimi in nastanitvenimi dejavnostmi, umetniško uprizarjanje, obratovanje fitnes objektov in druge športne dejavnosti.

Kot pojasnjujejo na Ajpesu, je glavno dejavnost načeloma na predlog poslovnega subjekta mogoče spremeniti, pri čemer pa mora biti izpolnjeno merilo, po katerem je glavna tista dejavnost, s katero poslovni subjekt ustvarja pretežni del dodane vrednosti. Če podatka o dodani vrednosti ni, se namesto tega upošteva dejavnost, s katero ustvarja največ prihodka ali zaposluje največje število oseb. Vendar pa Ajpes nima pristojnosti, da bi te podatke, ki so bili podlaga za določitev glavne dejavnosti, preverjal.

Med knjigarnami, kjer bone lahko unovčujejo, pa je koprski Libris. Direktorica Ingrid Celestina ugotavlja, da je odziv ljudi dober. “Z unovčevanjem smo začeli že v ponedeljek in nimamo nobenih težav. Stranke samo predložijo osebno izkaznico, vse ostalo uredimo mi, tako da je postopek zanje čim bolj enostaven. Z boni kupujejo tako delovne zvezke in učbenike kot tudi, kar nas posebej veseli, ostale knjige. Vedno se je govorilo, kako so knjige predrage. Zdaj je torej dobra priložnost za njihov nakup za domačo knjižnico.” Ingrid Celestina pravi, da so si ukrep, ki spodbuja nakup knjig, po zgledu tujine želeli že v preteklosti, zato ga pozdravljajo, čeprav se zavedajo, da bo izkoristek bonov v kulturi nižji kot drugje.

Najnižji znesek, za katerega je mogoče unovčiti bon, je v Librisu 50 evrov. Enako velja tudi v knjigarnah Mladinske knjige, kjer prav tako pravijo, da je zanimanje za unovčevanje veliko. “Pri nakupih se odražajo aktualne potrebe kupcev – starši, ki želijo svojim šolarjem pravočasno priskrbeti delovne zvezke ali učbenike, izkoriščajo predvsem to možnost; ljubitelji leposlovja in stvarne literature pa v pripravah na dopust radi posegajo po knjigah za poletno branje”.


Najbolj brano