Tina Mrak in Veronika Macarol po novo visoko uvrstitev

Tina Mrak in Veronika Macarol sta skupaj Žan Luko Zelkom v laserju že nekaj časa v Enoshimi, kjer bodo regatna polja. Članici Pirata si želita novo visoko uvrstitev v razredu 470.

Z leve: Tina Mrak, Žan Luka Zelko in Veronika Macarol Foto: STA
Z leve: Tina Mrak, Žan Luka Zelko in Veronika Macarol Foto: STA

Tina Mrak in Veronika Macarol bosta zadnjič skupaj nastopili v razredu 470, saj bodo v naslednjem olimpijskem obdobju (OI) z vrhuncem čez tri leta v Parizu v tem razredu tekmovali po en jadralec in jadralka v vsaki posadki.

“Lepo bi bilo za zaključek najinega sodelovanja in tudi tekmovanj v ženskem razredu 470 kaj osvojiti. Pet let je od prejšnjih OI, velik šok je bila lanska predstavitev iger na letos. Po skoraj letu dni brez tekmovanj je bil tudi čuden občutek ponovnih tekmovanj v floti. Po zadnjih pripravah v Italiji pa lahko rečem, da sva dobro pripravljeni,” meni 33-letna krmarka Mrakova.

Slovenski jadralci so nastopali na vseh osmih poletnih OI pod samostojno slovensko zastavo.

Slovenski jadralci so nastopali na vseh osmih poletnih OI pod samostojno slovensko zastavo. Tri medalje, dve srebrni in bronasto, je osvojil Vasilij Žbogar. Portorožanka in Koprčanka sta OI v Riu de Janeiru končali z zmago v regati za medalje, kar jima je na koncu prineslo končno šesto mesto. Pred tem sta bili večino časa v boju za stopničke, ki so se jima izmuznile po pritožbi japonske posadke in pribitku točk. “Imava veliko izkušenj. Veva, da sva lahko zelo uspešni. V Riu sva videli, da je medalja dosegljiva, zato sva podaljšali tekmovalni poti do Tokia in komaj čakava, da se znova pomeriva v najmočnejši konkurenci,” pa je povedala 34-letna Macarolova.

V Kopru je 12. junija odprla svojo šesto slikarsko razstavo V odtenkih morja, kot je dogodek poimenovala. Dve od razstavljenih slik sta posvečeni OI v Tokiu. Ena izmed njih je narejena prav v slogu japonskih umetnikov, z jadrnicami na morju, v ozadju pa je sveta gora Fudži.

V Portorožu sta 30. oktobra 2015 krstili jadrnico z imenom Carioca za igre v Riu, 22. marca letos pa novo z imenom Šavrinka. Ta je že na prizorišču OI, kjer je po svetovnem prvenstvu (SP) pred dvema letoma ostala tudi njuna druga jadrnica. “Mislili sva, kot vsi, da se bomo tja pol leta po SP vrnili na olimpijske igre. Te pa so bile zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene in jadrnica je tako še vedno v Enoshimi. A bova na OI jadrali na Šavrinki, na barki nemškega proizvajalca, na kateri imava zelo dobre občutke,” je povedala Mrakova, ki bo tretjič nastopila na OI, Macarolova drugič.

Prvič pa bo na OI sodeloval Žan Luka Zelko, ki je imel na prizorišču nekaj težav s hrbtom, vendar so te očitno začasne. Mariborčan je olimpijsko kvoto osvojil že leta 2019, ko je osvojil 26. mesto v japonskem Sakaiminatu, kjer je dosegel tudi svojo najboljšo uvrstitev v razredu laser. V Medembliku na Nizozemskem je 6. junija zasedel 21. mesto in s tem dosegel svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih pokalnih doslej. Na zadnjih evropskih olimpijskih kvalifikacijah je nastop končal predčasno, marca je prebolel hujšo obliko novega koronavirusa in izgubil veliko moči.


Preberite še


Najbolj brano