Slovenska odprava v Tokio s 54 športniki in številnimi upi za odličja

Slovenska odprava za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu je šele dva tedna pred začetkom iger dobila bolj ali manj končno podobo. Med 54 športniki, ki so ali še bodo odpotovali v deželo vzhajajočega sonca, ima Slovenija številne kandidate za medalje.

Prvič se slovenska reprezentanca zaradi znanih razlogov ni 
skupaj  predstavila javnosti, tokijske igre pa bodo nedvomno 
nekaj posebnega.
Prvič se slovenska reprezentanca zaradi znanih razlogov ni skupaj predstavila javnosti, tokijske igre pa bodo nedvomno nekaj posebnega. 

Koliko jih bo dodala k beri 23 osvojenih na poletnih igrah od leta 1992, bo jasno med 23. julijem in 8. avgustom.

Številčno je sicer slovenska olimpijska odprava najmanjša od leta 1996, ko je na igrah v Atlanti nastopila s 37 športniki. Pred tem je leta 1992 v Barceloni na prvi poletni olimpijadi po razglasitvi samostojnosti štela 35 športnikov.

43

športnikov v individualnih športih bo zastopalo Slovenijo na OI

Največjo odpravo je Slovenija poslala na poletne igre v Atene, ko je štela 79 športnikov, pred petimi leti v Riu pa je našo državo zastopalo 63 športnikov (39 moških in 24 žensk). Med ekipnimi športi je Slovenija v Rio poslala rokometno reprezentanco, tokrat pa bo v Tokiu prvič v zgodovini olimpijskih iger zastopana z moško košarkarsko reprezentanco.

Košarkarska odprava šteje 12 igralcev, Slovenija pa v individualnih športih v Tokio pošilja še 43 potnikov, od tega 29 športnikov in 25 športnic.

Dvanajst Primorcev na igrah

Na olimpijskih iger bo nastopilo tudi 12 primorskih športnikov, štirje so člani košarkarske reprezentance. V današnji številki PN podrobneje predstavljamo športne panoge, v katerih bodo nastopali - košarka, jadranje, namizni tenis, kajak na mirnih in divjih vodah in kolesarstvo.

V reprezentanci trije nosilci medalj iz Ria in številni upi

Velikost pa ni enaka kakovosti, kar drži tudi v primeru letošnje slovenske odprave, ki ima v svojih vrstah množico kandidatov za odličja. Med temi so tudi trije nosilci medalj iz Ria. V deželi juda bo olimpijski naslov v ženski konkurenci do 63 kilogramov branila Tina Trstenjak. Nedvomno pa vsaj na papirju visoko kotirajo tudi Maruša Štangar, Kaja Kajzer in Ana Velenšek, v Riu bronasta v kategoriji do 78 kilogramov.

Kajakaši in kanuisti stavijo na Petra Kauzerja, ki je v Riu osvojil srebrno medaljo, pa tudi druga dva divjevodaša, Benjamin Savšek in Eva Terčelj, slednja je aktualna svetovna prvakinja, sta z dobrima nastopoma lahko v igri za najvišja mesta. Mirnovodašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman imata prednost vloge izzivalk in bosta nastopili brez olimpijskega bremena, ki ga običajno nosijo favoriti.

Med največjimi slovenskimi upi za medalje je po mnenju večine športnih strokovnjakov plezalka Janja Garnbret. Predvsem v balvanskem plezanju in težavnosti je najboljša Slovenka v zadnjih letih skoraj nepremagljiva v mednarodni konkurenci, izredno pa je napredovala tudi v hitrostnem plezanju, zato je nedvomno prva favoritinja za olimpijsko zmago v tej novi olimpijski disciplini. Svojo priložnost bo iz ozadja iskala tudi Mia Krampl.

Možnosti kolesarjev? Velike

Posebno poglavje je kolesarstvo, kjer bodo Slovenijo v moški konkurenci zastopali štirje kolesarji. Ali bosta trenutno najboljša kolesarja na svetu Tadej Pogačar in Primož Roglič lahko resno napadala medalje, ni vprašanje. Roglič je z zgodnjim odstopom na dirki celil rane, za zmagovalca Toura Pogačarja pa bo zelo pomembna regeneracija.

Da so presenečenja vedno možna, so slovenske golfistke že dokazale. Na igre je v tem športu uvrščena Pia Babnik, Ana Belac pa je kot rezerva čakala na kakšno odpoved. Med atleti je ob ponovitvi osebnega rekorda v igri za odličja lahko metalec diska Kristjan Čeh.

V jadranju sta bili že leta 2016 v Riu blizu odličja Tina Mrak in Veronika Macarol, razmere v morju pred Tokiom pa bodo pokazale, kako jima ustreza azijsko morje. V podobni vlogi je tudi taekwondoist Ivan Trajković, ki je na največjih tekmovanjih že zmagoval in bo pri njem veliko odvisno od dnevne forme.

Za ekipo, ki lahko poseže po vrhunskih uvrstitvah, saj na svoj dan lahko premaga kateregakoli nasprotnika, pa velja tudi košarkarska reprezentanca z Luko Dončićem na čelu. Ta se je na olimpijski turnir uvrstila na kvalifikacijah in močno povišala temperaturo pred igrami v deželi vzhajajočega sonca.


Preberite še


Najbolj brano