Slovenija s kar štirimi Primorci prvič na olimpijskem turnirju

Košarkarski turnir na olimpijskih igrah (OI) je rezerviran le za dvanajst izbrancev. Med njimi je prvič tudi Slovenija, ki po prikazanem na kvalifikacijskem turnirju v Litvi sodi v krog favoritov.

Polovica primorskega dela ekipe Gregor Hrovat (desno) in Luka Rupnik (drugi z desne) z Luko Dončićem. Foto: Fiba
Polovica primorskega dela ekipe Gregor Hrovat (desno) in Luka Rupnik (drugi z desne) z Luko Dončićem. Foto: Fiba

Sedem udeležencev olimpijskega turnirja je bilo znanih po svetovnem prvenstvu 2019 na Kitajskem. Japonska nastopa kot gostiteljica, preostala štiri mesta pa so zapolnili zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev.

Poleg Španije in Francije, ki sta si mesto na OI zagotovili kot svetovni prvak in tretjeuvrščeni na SP na Kitajskem, bodo Evropo v Tokiu zastopali še zmagovalci kvalifikacijskih turnirjev - Slovenija, Italija, Nemčija in Češka. Afriko bo zastopala Nigerija, Amerike Argentina in ZDA, Azijo Iran ter Oceanijo Avstralija.

Naslov olimpijskega prvaka branijo ZDA.

Turnir bo potekal ob 25. julija do 7. avgusta, ekipe pa bodo razdeljene v tri štiričlanske skupine. V četrtfinale se bosta uvrstili po dve najboljši ekipi iz vsake skupine ter še dve tretjeuvrščeni. Četrtfinali bodo 3. avgusta, polfinala 5. avgusta, tekmi za medalje pa dan pred koncem iger.

Skupino A sestavljajo Iran, Francija, ZDA in Češka; v skupini B so Avstralija, Nemčija, Italija in Nigerija; v skupini C pa Slovenija, Japonska, Španija in Argentina.

Slovenija bo uvodno tekmo igrala 26. avgusta ob 6.40 po slovenskem času proti Argentini. Naslednja sledi 29. julija ob isti uri proti Japonski in zadnja v predtekmovanju 1. avgusta ob 10.20 proti Španiji. Čeprav bo Slovenija prvič igrala na olimpijskih igrah, izbranci selektorja Aleksandra Sekulića ne mislijo na Japonskem biti le turisti. Igre so pomagali priboriti kar štirje primorski košarkarji (Aleksej Nikolić iz postojnske šole, Luka Rupnik iz idrijske ter Vlatko Čančar in Gregor Hrovat iz koprskega Koša). Vsem je skupno, da so morali po napredek že zelo zgodaj v druga okolja. S prepričljivimi igrami v Kaunasu, predvsem pa z Luko Dončićem na čelu, je Slovenija tudi na stavnicah postala kandidat za najvišja mesta. Najbolj optimistični napovedovalci vidijo Slovenijo v boju za prvo ekipno odličje.

Na angleški stavnici nicerodds je Slovenija uvrščena na peto mesto. Prve so ZDA, druga je Španija, tretja Francija in četrta Avstralija. Sloveniji sledijo Argentina, Italija, Češka, Nemčija ...

“Vemo, da to ne bodo običajne igre. Vsako tekmo moramo vzeti stoodstotno, so ekipe, ki jih lahko premagamo, in upam, da jih bomo čim več,” sporoča kapetan reprezentance Edo Murić. Za vse udeležence bo nenavaden občutek igranje v prazni veliki dvorani v Saitami, kjer je že bilo svetovno prvenstvo. RM


Preberite še


Najbolj brano