Ozbič, brivnica z najdaljšo brado, ponovno odpira vrata

Skrbno obnovljen nekdanji brivsko-frizerski salon Ozbič na Ljubljanski cesti v Postojni danes ponovno odpira svoja vrata. Občina Postojna in zavod Znanje, ki bo upravljal s salonom, sta s tem sklenila večletni projekt, katerega glavni namen je predstaviti in ohraniti dragoceno lokalno dediščino, obuditi staro obrt ter promovirati njen podjetniški potencial.

83-letni Janez Svete iz Orehka je včeraj po več letih ponovno sedel 
na brivski stol Ozbičevega salona  in se prepustil spretnim škarjam 
brivca Luke Nebca.   Foto: Katja Kirn Vodopivec
83-letni Janez Svete iz Orehka je včeraj po več letih ponovno sedel na brivski stol Ozbičevega salona in se prepustil spretnim škarjam brivca Luke Nebca.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

POSTOJNA > Kot je poudarila direktorica zavoda Znanje Tatjana Hvala, pri projektu revitalizacije legendarnega brivsko-frizerskega salona Ozbič ne gre zgolj za prenovljene zidove in obnovljeno opremo lokala, temveč “gre za poklon in spoštovanje obrtniške tradicije, kulturne dediščine ter kolektivnega spomina lokalne skupnosti. Obenem pa tudi za spodbudo in priložnost prihodnji generaciji, da sama ustvari svoje zgodbe na temeljih, ki so jih postavili naši predniki.”

V obnovljenem Ozbičevem salonu je ohranjena tudi vsa originalna oprema iz leta 1936. (foto: Katja Kirn Vodopivec)

Uradno odprtje salona bo danes ob 18. uri. Vodil ga bo komik Gašper Bergant, na ogled bo stalna razstava o dediščini salona, pripravljajo pa tudi družinsko delavnico izdelovanja žepnega ogledalca. Obiskovalci bodo spoznali tudi mojstra Janka Ozbiča, ki je navdih celotni zgodbi, in mladega brivca Luko Nebca, ki bo v Postojni nadaljeval dolgoletno brivsko tradicijo.

Vrata zaprli le dvakrat

Eden najbolj celovito ohranjenih obrtniških objektov na Slovenskem iz časa pred drugo svetovno vojno je svoja vrata prvič odprl leta 1924, ko je prva generacija brivcev iz družine Ozbič začela urejati brke in pričeske italijanskih karabinjerjev, uradnikov in domačinov.

Pod vodstvom Viktorja Ozbiča in nato njegovega sina Janka Ozbiča je salon deloval vse do konca januarja 2015. V 90-letnem delovanju je vrata zaprl le dvakrat: leta 1948 zaradi epidemije tifusa in leta 2014 zaradi žleda.

Stavbo, ki je še vedno v lasti družine Ozbič, je leta 2017 v najem prevzela Občina Postojna in poskrbela za obnovo. Ta je potekala vse od leta 2018 v dveh fazah, v okviru katerih so uredili tako zunanjost kot notranjost objekta in prostoru dali novo vsebino, ki bo namenjena predvsem promociji domačih obrti.

V nekdanjem ženskem salonu je postavljena stalna razstava o zgodovini salona, prostor pa je prilagojen tudi za družabna srečanja. (foto: Katja Kirn Vodopivec)

Iz zelene v rožnato

Točna letnica nastanka hiše ni znana, je pa v katastru iz leta 1875 kot prvi lastnik omenjen Janez (Johan) Vičič. Poseben pečat je stavbi vtisnil njegov sin, črkoslikar Miroslav Vičič, ki je bil na začetku 20. let prejšnjega stoletja lastnik celotne stavbe z dvema stanovanjema in je avtor poslikav notranjih prostorov. “Med obnovo nas je v ženskem salonu presenetil le mestoma poškodovani liti teraco tlak, ki smo ga obnovili,” je povedala Eda Belingar iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je bdel nad obnovo in poskrbel, da je prostor ohranil elemente preteklosti. V salonu so ohranili in restavrirali tudi vso originalno opremo iz leta 1936, med katero najbolj izstopajo znameniti rdeči brivski stoli.

Po besedah arhitekta Tomaža Biščaka, ki je pripravil idejni projekt za prenovo salona, je bila obnova zelo zahtevna, pri njej pa je sodelovalo med 50 in 60 različnih obrtnikov in izvajalcev. Pred dvema letoma je najprej novo preobleko dobila zunanja podoba salona, ki se je iz zelene spremenila v izvorno rožnato barvo. S prenovo notranjosti so vse prostore povezali v funkcionalno celoto. V notranjosti, ki predstavlja živi muzej, so obnovili moški salon oziroma brivnico, ženski salon so preuredili v družabni prostor, kjer je postavljena etnološka razstava o delovanju salona, uredili pa so tudi zunanjo teraso.

Celoten projekt je vreden 212.705 evrov, izbran je bil na razpisih LAS med Snežnikom in Nanosom in financiran iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega denarja. Obe fazi projekta pa je pripravila RRA Zeleni kras.

Znamenita rožnata stavba ob Ljubljanski cesti s stoletno brivsko tradicijo ponovno odpira svoja vrata. (foto: Katja Kirn Vodopivec)

Nova poslovna priložnost

Po besedah vodje projekta in obenem predsednice LAS med Snežnikom in Nanosom Maje Piškur je glavni namen revitalizacije brivske obrti ustvariti nove poslovne priložnosti za razvoj novih, inovativnih storitev in produktov. Občina Postojna in Zavod Znanje si zato prizadevata najti najemnika prostorov, ki bi nadaljeval s stoletno brivsko tradicijo. Po dveh neuspelih pozivih za najemniškega kandidata že potekajo dogovori za nova poslovna sodelovanja.

V Postojno so uspeli pritegniti priznanega gostujočega brivca Luko Nebca, ki je v prenovljenem salonu že včeraj začel s promocijskim britjem. “Odziv je presegel vsa pričakovanja. Za ta teden so zapolnjeni že vsi termini,” je povedal Nebec, ki bo svojo prisotnost v salonu zagotavljal glede na povpraševanje. Sicer pa, kot pravi, v zgodbi znamenitega postojnskega salona čuti poseben čar, predvsem pa veliko spoštovanje do brivske dediščine in mojstra.

Na brivski stol je včeraj med prvimi po več letih ponovno sedel 83-letni Janez Svete, ki se je iz Orehka v Postojno pripeljal s prostovoljci iz zavoda Sopotniki. “Dolga leta sem bil redna stranka v Ozbičevem salonu. Zelo sem vesel, da spet obratuje. Gotovo pridem še,” je zadovoljen povedal ob odhodu iz salona.


Najbolj brano