Ulica pod cerkvijo sv. Jurija je končno prenovljena

Ena najbolj prepoznavnih piranskih ulic, Adamičeva ulica, s katere se odpira panoramski razgled na Piran, je dolgo čakala na podobo, ki bi ji bila v čast. Več mesecev trajajoča prenova, med katero so morali odgovorni povezati projekt, vrisan na papir, z dejansko izvedbo na terenu, je domala končana. Le stopnicam, ki so zaokrožile prenovo, manjka še nekaj “zob”.

Razgledna ploščad ima tudi po prenovi srednjeveški videz, 
kakršnega je želela ohraniti.  Foto: Gregor Mezgec
Razgledna ploščad ima tudi po prenovi srednjeveški videz, kakršnega je želela ohraniti.  Foto: Gregor Mezgec

PIRAN > Dve leti po arheoloških raziskavah, ki so odkrile zidane grobove tik ob cerkvenem zidu, za seboj pa pustile odkopano najdišče in prispevale k zamakanju podpornih arkad, je razgledna ploščad pred cerkvijo sv. Jurija sanirana, urejen je tudi tlakovani del proti Pusterli. Kamnite stopnice pa bodo, obljublja Darjo Reščič iz družbe Plan Invest gradnje, ki je začela in z veliko potrpljenja zaključila prenovo piranske ulice, do konca tedna dobile nove, posebej zanje izdelane manjkajoče “zobe”.

Na novo položeni tlakovci proti Pusterli imajo primeren naklon, špranje med njimi pa so zapolnjene s peskom. (foto: Gregor Mezgec)

180.000

evrov je stala celotna naložba v Adamičevi ulici

Občina Piran je v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenija in njegovo piransko enoto, ki je bdela na prenovo, uredila še kanalizacijo in odtok meteornih voda, kar naj bi preprečilo zamakanje v opečnate oboke pod platojem cerkve.

Podlaga platoja in ulica sta izravnani, urejeni so nakloni in padci, star kamnit tlak pa je dobil novo restavratorsko podobo. Betonskih prekatov ni več, zamenjal jih je kamniti tlak, ki je obdelan na enak način kot prvotni, a uničeni tlak. Tudi razgledna ploščad pred cerkvijo ima videz srednjeveškega tlaka, saj se novi kamniti bloki dopolnjujejo s starim kamnom.

Samo še škrbaste stopnice opominjajo, da dela v Adamičevi ulici še niso končana. (foto: Gregor Mezgec)

Celotna naložba - od raziskav projekta do izvedbe - je znašala približno 180.000 evrov. Gramoza in filca, s katerim so izvajalci prekrili star tlak Adamičeve ulice, da ga ne bi dodatno uničila gradbena mehanizacija, ni več. Na parkirišču pod pokopališčem, kjer je bil deponiran pesek, niti tega ni več in lastniki abonmajev imajo znova več prostora za parkiranje.

Podpore pod arkadami pa ostajajo in bodo ostale, dokler ne bo izdelan projekt, ki bo natančneje opredelil, kaj je potrebno za sanacijo obokov in hribine. Občina naj bi v prihodnje uredila pobočje pod cerkvijo ter ga uredila v slogu urbanega mediteranskega vrta in namenila javnosti.


Najbolj brano