V tretje gre rado

Marsikdo se še spomni, kako smo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja s turistično kampanjo Slovenija, moja dežela posvojili tudi učinkovit slogan, ki se je glasil: Turizem smo ljudje.

Pred skoraj štirimi desetletji si je bilo celo v najhujši mori težko predstavljati, da bo ta slogan v letu 2021 tako zelo resničen iz povsem drugih razlogov. Covidno leto - ali, kot kaže, celo več let - je namreč slabo vplivalo na turizem. Zaprtje države je pomen gornjega slogana dobesedno preneslo v resničnost. Brez ljudi tudi turizma ni bilo.

Slovenci dopust radi preživljamo aktivno. Zato je spanje v turistični namestitvi običajno le zaključek aktivno preživetega dopustniškega dneva.

Turistični delavci, predvsem gostinci, so verjeli, da bodo slabo turistično sliko vsaj deloma popravili turistični boni, ki jih je vlada uvedla junija lani, da bi ublažila posledice epidemije v turizmu. Do sredine letošnjega maja - torej že tudi po tem, ko so nastanitveni obrati prvič letos lahko v omejenem obsegu odprli vrata, je bilo unovčenih slabih 45 odstotkov teh bonov. V približno enajstih mesecih torej slaba polovica. Mnogi iz turistične panoge so že tedaj opozarjali, da turizma ne bo rešilo zgolj subvencioniranje turističnih namestitev. Da so turizem tudi naravne znamenitosti, kulinarika in vse obstranske dejavnosti, ki jih sodobni gost želi doživeti poleg spanja. Ker, priznajmo si - celo Slovenci čedalje raje preživljamo dopust aktivno. Kar pomeni, da je prenočitev v turistični namestitvi pravzaprav zaključek in nujno zlo običajno aktivno preživetega dopustniškega dneva.

Zdelo se je, da bo z novimi boni in njihovo širitvijo na precej bolj pisano paleto turističnih, športnih in celo kulturnih dejavnosti vlada popravila lanske pomanjkljivosti. A mnogi turistični delavci že opozarjajo, da je tokrat paleta zastavljena preširoko. Vanjo so poleg turističnih zadev “stlačene” namreč tudi tiste, ki s turizmom nimajo neposredne povezave. Morda se staršem zdi super, da bodo z bonom lahko kupili učbenike, dijaku pa krasno, da bo z bonom lahko šel v kino. A turizma to ne bo rešilo, so prepričani. Še posebej na destinacijah, kjer se je turistična panoga že pred covidom soočala s težavami ali pa se je komaj na novo rojevala.

Če nas - bog sicer ne daj - čaka še eno covidno leto in vnovično reševanje turizma, potem je že zdaj na mestu opozorilo, da je panogo bolj smiselno reševati z drugačnimi ukrepi. Denimo, z enkratno pomočjo ali oprostitvijo določenih dajatev. Pravijo, da gre v tretje rado ...


Preberite še


Najbolj brano