Z makro obročki od Krasa do Šempasa

Poletje je čudovit čas za fotografijo, vse je barvito, vse brsti in je tako živo, da nas kar vabi, da pritisnemo na foto-sprožilec. Ko fotografiramo zelo od blizu, si lahko pomagamo z makro objektivom ali distančnimi makro obročki.

Makro obročki meike, nameščeni na našem fotoaparatu
Makro obročki meike, nameščeni na našem fotoaparatu 

Poletne bližnje motive je najlažje najti na travniku ali ob stoječih vodah, lahko pa tudi drugje, le pozorni moramo biti na življenje pod nami. Na travniku nas bodo najbolj zabavali metulji, medtem ko bodo ob vodi kraljevali kačji pastirji. Kar nekaj takšnih posnetkov se je znašlo tudi v izboru našega Spomladanskega škljoca in zagotovo jih bomo lahko občudovali tudi v poletnem delu nagradnega natečaja, ki pravkar vabi k sodelovanju.

Povečava z odmikom objektiva od tipala

Ampak ker nas večina čez leto ne fotografira v makro načinu, je nakup makro objektiva sekundarnega pomena. Zato pa si lahko pomagamo tudi na druge načine. Eden izmed teh je uporaba tako imenovanih makro obročkov. Gre za distančne obročke med objektivom in tipalom, ki z odmikom objektiva od tipala povečajo fotografiranje bližnjih predmetov oziroma motivov.

Najcenejša rešitev je sicer obratni navojni obroč, s katerim objektiv privijemo v obratni smeri na telo, ta pa ni tako praktičen, kot so obročki. Obročki stanejo že od 30 evrov dalje, medtem ko se cene makro objektivov cene začnejo pri več sto evrih. Nam so jih posodili v spletni trgovini foto-klik.si.

Zaslonka naj bo čim bolj zaprta

Obročki ne vsebujejo optičnih delov, saj so samo votel podaljšek do objektiva in prenašajo kontakte za njegovo pravilno delovanje. Sestavljeni so iz treh delov - 13 mm, 21 mm ter 31 mm zaradi poljubne razdalje, ki si jo sami določimo glede na objektiv, ki ga bomo uporabljali. Mi so jih uporabili na objektivu 24-105 ter na tele objektivu 70-200. Za vsega 45 evrov boste lahko tudi sami dregnili v skriti svet makro fotografije. Pri tem pa morate biti najbolj pozorni na to, da imate čim bolj zaprto zaslonko, le tako boste zadovoljni s posnetim, saj je za to fotografijo značilna majhna globinska ostrina.


Najbolj brano