Slike otrok lahko izkoristijo pedofili

Na fotografijah in videoposnetkih staršev se na profilih družbenih omrežij pogosto znajdejo tudi otroci. Vsak starš se rad pohvali z dosežki svojega otroka, a policisti odsvetujejo takšno početje. Vseh informacij o otroku ni smotrno objavljati na spletu, saj jih lahko zlonamerno izkoristijo pedofili, izpostavljanje otroka pa ima trajne posledice, saj si splet zapomni vsa dejanja.

Starši naj brez dovoljenja  nikoli ne objavljajo fotografij tujih otrok. Foto: Unsplash.com
Starši naj brez dovoljenja nikoli ne objavljajo fotografij tujih otrok. Foto: Unsplash.com

SLOVENIJA > Sledilci profilov velikega števila staršev lahko spremljajo otrokove prve korake, prve besede, prvo samostojno hranjenje, deležni so utrinkov iz otrokovega odraščanja, uspehov ob športnih tekmah, včasih celo ocen iz šolskih spričeval. Starši so ponosni na uspehe svojih otrok v glasbeni šoli, v športni ekipi ali pri vsakdanjih dosežkih.

Vendar pa z objavo fotografije otroka v šoli, na treningu, plesnem nastopu ali ob praznovanju rojstnega dne javnosti razkrijejo veliko osebnih podatkov o otroku.

Vsebine na spletu so trajno dostopne in jih je dejansko nemogoče izbrisati.

S fotografijami starši pedofilom olajšajo pot

Policisti ob tem opozarjajo, da na tak način zločincem olajšajo zlorabo otrokove identitete, saj so z objavo fotografije že iz porodnišnice ali ob rojstnodnevni torti povedali, kdaj je otrok rojen, kako mu je ime ter kako je ime staršema. Ko otroka fotografiramo na prvi šolski dan pred osnovno šolo, ki jo obiskuje, ali objavimo videoposnetek z njegovega prvega glasbenega nastopa, s tem povemo, kje se otrok najpogosteje zadržuje, katere dejavnosti obiskuje. Posredno razkrivamo njegove interese in zanimanja.

Čeprav se staršem na prvi pogled zdi zabavno, bo zaradi objavljenih videoposnetkov in fotografij mogoče otroka kdaj v prihodnosti sram, saj bo to del njegove javne podobe. (Foto: unsplash.com)

“S tem ljudem, ki otroke pod pretvezo prijateljstva izkoriščajo za svoje izprijene namene, dajemo izhodiščne točke, s pomočjo katerih z otrokom lažje vzpostavijo stik, ta pa jim zaradi tega laže in hitreje zaupa. S tem smo morebitnemu pedofilu omogočili in olajšali dostop do otroka,” poudarjajo na policiji, kjer še dodajajo, da brez dovoljenja staršev nikoli ne objavljajo fotografij tujih otrok. “Ko so te vsebine enkrat objavljene, jih je dejansko nemogoče trajno izbrisati,” dodajajo in menijo, da otrokovi prvi koraki, besede ali nerodni spodrsljaji iz otroštva ne sodijo na splet.

Čeprav se staršem to na prvi pogled zdi zabavno, so to videoposnetki in fotografije, zaradi katerih bo mogoče otroka kdaj v prihodnosti sram, saj bo to del njegove javne podobe. Ker so te vsebine na spletu trajno dostopne in jih je nemogoče izbrisati ali nadzorovati njihovega deljenja, bodo te datoteke nekoč na voljo otrokovim učiteljem, delodajalcem in partnerjem.

Intimne fotografije otrok ne sodijo na splet

Tudi otrokovi vrstniki so neizprosni. Ko na internetu opazijo posnetke in fotografije sošolca ali prijatelja, lahko otrok zaradi tega postane žrtev norčevanja, poniževanja ali zmerjanja. “Vedno moramo dvakrat premisliti o smiselnosti takih objav in se postaviti v kožo otroka - kako bi se počutil jaz, če bi zdaj, v odrasli dobi, na spletu naletel na videoposnetek ali fotografijo iz mojega otroštva, ob kateri mi je neprijetno ali se celo počutim osramočenega,” še izpostavljajo na policiji.

Policisti še posebej opozarjajo, naj starši nikoli ne objavljajo intimnih fotografij otrok, na katerih je otrok v kopalkah, v spodnjem perilu ali brez oblačil. (Foto: unsplash.com)

Pri tem policisti še posebej opozarjajo, naj starši nikoli ne objavljajo intimnih fotografij otrok, na katerih je otrok v kopalkah, v spodnjem perilu ali brez oblačil.

“Ta fotografija ali videoposnetek se lahko hitro znajde na napravah spolnih izkoriščevalcev, ki jo lahko nato naprej delijo ali objavijo v svojih pedofilskih mrežah ali forumih. To v praktičnem smislu pomeni, da smo pedofilom sami ponudili otrokove fotografije, s katerimi bodo trgovali (tudi na temnem spletu), ali pa jim bodo fotografije otroka s plaže nudile spolno zadovoljitev,” še dodajajo na policiji.

Ker so odrasli lahko otrokom zgled tudi pri varni in premišljeni uporabi družbenih omrežij in svetovnega spleta, naj si starši zato raje kot za objave fotografij otroka na spletu vzamejo čas za pogovor z otrokom o pasteh, ki jih internet prinaša.


Najbolj brano