Za Maestoso posojilo in prvi gostje

Vlada soglaša s pogoji najema posojila družbe Holding Kobilarna Lipica v višini štirih milijonov evrov, ki ga ta potrebuje za dokončanje obnove hotela Maestoso, saj se je naložba podražila. Holding bo posojilo zavaroval s hipoteko na stavbno pravico hotela Maestoso in na posestvu Ravne. Hotel je minuli konec tedna že sprejel prve goste.

Obnovljeni hotel Maestoso v Lipici je minuli konec tedna že sprejel 
prve goste. Foto: Lea Kalc Furlanič
Obnovljeni hotel Maestoso v Lipici je minuli konec tedna že sprejel prve goste. Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA, LJUBLJANA > Obnova hotela Maestoso v Lipici se je zaradi začetnih težav z izborom izvajalcev in zaradi epidemije zavlekla za celo leto, povečala pa se je tudi naložba. Ta je bila sprva, še v letu 2019, ocenjena na 7,6 milijona evrov, kar bi Holding uspel pokriti, saj mu je država ob ustanovitvi v letu 2018 zagotovila deset milijonov zagonskega denarja. A s to vsoto bi takrat pokrili le gradbeno-obrtniška dela, ne pa opreme hotela in nepredvidljivih stroškov, ki nastanejo med potekom del.

Nepredvidljiva dela in povišanje cen v gradbeništvu

“Stavba je bila stara, dotrajana, statično neustrezna. Ves čas smo delali pod strogim nadzorom, ki je zagotavljal, da jo obnovimo v zelo funkcionalno in v skladu s sodobnimi gradbenimi in tehnološkimi zahtevami. Zato so nastala dodatna dela oziroma stroški, poleg tega so se cene storitev v gradbeništvu in obrtništvu v zadnjem letu, predvsem v zadnjega pol leta, dvignile. In nekaj denarja potrebujemo tudi za zagon obratovanja hotela,” je danes povečanje naložbe utemeljil direktor Holdinga Matej Oset.

11,5

milijona evrov bo stala obnova hotela Maestoso

4

milijone evrov bo Holding Kobilarna Lipica najel posojila

V letošnjem letu so zato morali pripraviti dopolnjen investicijski elaborat, ki predvideva financiranje prenove in dograditve nastanitvenih zmogljivosti in gostinskega dela hotela v višini 11,5 milijona evrov, od tega bo družba prispevala 7,5 milijona evrov lastnih sredstev, z dolgoročnimi dolžniškimi viri v višini štirih milijonov evrov pa se bo zadolžila pri SID banki, so sporočili z vlade.

Posojilo bodo vračali osem in 17 let

Holding bo najel dve vrsti posojila: v višini 1,2 milijona evrov, ki ga bodo brez obresti vračali osem let, ter še 2,8 milijona evrov, ki ga bo s 5,13-odstotno obrestno mero odplačeval 17 let. Za obe posojili ima moratorij do leta 2024. “Da medtem malo zadihamo, si opomoremo, kaj zaslužimo, lahko pa nas tudi spet presenetijo ukrepi ob covidu-19,” je še pripomnil Oset. Ki je skupaj s sodelavci zadovoljen, da je država dala zeleno luč za najem posojila.

Sicer so odobritev za posojilo s strani države pričakovali že lani, a za obnovo hotelskega bazena in velnesa, s čimer bi zaokrožili hotelsko ponudbo. Državo so prosili za poroštvo, vendar se ni izšlo. Po tedanji finančni sliki bi najeli pet milijonov evrov in tako poleg hotela spravili pod streho še bazen z velnesom, a sedaj je obnova slednjih dveh preložena na kasnejši čas. “Z državo moramo doreči, kako bi finančno to pokrili, a Holding se ne bo več zadolževal. Morda obstajajo možnosti sofinanciranja preko razpisov, tudi evropskih, iz kohezijskih skladov, ali pa z dokapitalizacijo države,” ocenjuje prvi mož v Lipici.

Danes s strani vlade odobren najem posojil bo Holding zavaroval s hipoteko na stavbno pravico hotela Maestoso in na posestvu Ravne. Družba namreč nima lastnih nepremičnin, saj je le upravitelj lipiškega posestva s hotelsko-gostinskim delom. Lastnica vsega nepremičnega premoženja je država.

V novem hotelu že prvi gostje

Obnovljen, štirizvezdični superior hotel s kapaciteto 139 sob, prenovljeno kuhinjo in restavracijo ter kongresnim delom je prve goste sprejel minuli konec tedna. Oset pove, da so bili med njimi tako tujci kot domači gostje in da je tudi za naprej veliko zanimanja. Za delovanje hotela trenutno skrbi približno 30 zaposlenih, med njimi so tisti, ki so v hotelu in restavraciji delali že prej, zaposliti pa so morali tudi nove.


Najbolj brano