Ludvik Husu je odkril novo jamo

Sežanski jamar Ludvik Husu je med zimskimi sprehodi po kraški gmajni v okolici Orleka odkril novo, 60 metrov globoko jamo, poimenovali so jo po njegovem sinu - Matejeva jama. Mladi sežanski jamarji so sodelovali pri njenem raziskovanju, ki se še nadaljuje.

Na območju Živega muzeja Krasa, v bližini Orleka, je jamar Ludvik 
Husu odkril novo jamo, globoko 60 metrov. Vanjo se je prvi spustil 
njegov sin Matej, po njem je jama tudi dobila ime. Foto: Olga Knez
Na območju Živega muzeja Krasa, v bližini Orleka, je jamar Ludvik Husu odkril novo jamo, globoko 60 metrov. Vanjo se je prvi spustil njegov sin Matej, po njem je jama tudi dobila ime. Foto: Olga Knez

ORLEK > Ludvik Husu, upokojeni lipiški konjar, sicer pa strasten ljubitelj Krasa in raziskovalec kraškega podzemlja in kraške pokrajine, je v zimskem času v Živem muzeju Krasa, v bližini domačega kraja Orlek, odkril manjšo špranjo (luknjo), iz katere je pihalo, kar je znak, da se v podzemlju skriva večja jama. Novo jamo je poimenoval po sinu Mateju.

Izkušeni jamski „maček“ Husu, ki se z jamarstvom kot tudi gasilstvom ukvarja že več kot pol stoletja, je takoj zaznal in bil prepričan, da se na mestu, kjer piha iz podzemlja, splača kopati in pričeti z raziskavami. Takoj je aktiviral mlade bodoče jamarje iz jamarskega krožka sežanskega jamarskega društva, ki ga vodi Jordan Guštin. V jamarskem krožku je zelo aktiven tudi Ludvikov sin, 26-letni Matej, zato je novo odkrito jamo poimenoval po njem.

Z odkopavanji so pričeli že pred tremi meseci. Mladi člani sežanskega jamarskega krožka so se aktivno, vsaj dvakrat tedensko, udeleževali delovnih akcij. Ves odkopani material (zemljo in kamenje) so izvlekli na površje. Pri tem so dosegli, da se je jama odprla do globine 60 metrov. Zaradi pomanjkanja opreme so začasno prekinili z raziskovanji. Na dosežke je ponosen tudi Guštin, ki je še posebej izpostavil, da so v tej akciji sodelovali mladi jamarji, ki imajo še veliko prihodnost na področju raziskovanja matičnega Krasa. Pri tem dobivajo dragocene izkušnje, raziskujejo kraško podzemlje, najdejo nove prostore in spremljajo stanje pod zemljo, bodisi glede onesnaževanja jamskega sistema kot tudi prispevajo svoj delež v znanstveno raziskovanje.

Na poimenovanje novoodkrite jame je ponosen tudi sam Orlečan Matej Husu, ki dodaja, da bodo z raziskovanji Matejeve jame nadaljevali.


Najbolj brano