Z osebno izkaznico tudi k zdravniku

Nove osebne izkaznice, ki jih bodo začele upravne enote izdajati po novem letu, ne bodo služile le ugotavljanju identitete. Omogočale bodo tudi elektronsko podpisovanje dokumentov, od avgusta 2022 pa nadomeščale kartico zdravstvenega zavarovanja. Stare osebne izkaznice ostajajo v veljavi do datuma, navedenega na njih.

Direktorica ZZZS Tatjana Mlakar. Foto: Sta
Direktorica ZZZS Tatjana Mlakar. Foto: Sta

LJUBLJANA > Nove biometrične osebne izkaznice bodo imele čip, na katerem bo shranjen zapis dveh prstnih odtisov in fotografije obraza imetnika dokumenta. Poleg dokazovanja identitete imetnika bo nova osebna izkaznica omogočala tudi elektronsko podpisovanje dokumentov in nadomeščala kartico zdravstvenega zavarovanja.

Menjava bo postopna

Danes je DZ sprejel zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja in tako zagotovil pravno podlago za dodatne funkcije, ki jih bo imela osebna izkaznica. Ministra za notranje zadeve in javno upravo, Aleš Hojs in Boštjan Koritnik, pa sta danes z generalno direktorico zdravstvene zavarovalnice (ZZZS) Tatjano Mlakar podpisala sporazuma o sodelovanju pri izdajanju takšnih izkaznic.

Cena nove osebne izkaznice bo zaradi čipa, ki bo na njej, predvidoma nekaj evrov višja od sedanje.

To je velik korak naprej k poenostavitvi postopkov za državljane, je prepričan minister Koritnik. “Uporabniki elektronskih storitev bodo imeli na enem dokumentu vse potrebno za njihovo identifikacijo v fizičnem in v elektronskem svetu, lahko jo bodo uporabljali tudi za elektronsko podpisovanje,” je povzel. Državljanom bodo omogočale tudi čezmejno elektronsko poslovanje v postopkih, ki zahtevajo najvišjo raven zanesljivosti.

Navala na upravne enote za pridobitev nove osebne izkaznice Koritnik ne pričakuje. Ker bodo sedanje osebne izkaznice veljale do izteka veljavnosti, bo prehod postopen. Umirile se bodo tudi letošnje izjemne razmere, ko je potekla veljavnost kar štirikrat večjemu številu osebnih dokumentov kot leto pred tem. Kot je spomnil minister Hojs, je DZ v zadnjem interventnem zakonu zaradi velikega navala na upravne enote podaljšal veljavnost letos pretečenim osebnim izkaznicam do novega leta.

Še vedno tudi sedanje kartice zdravstvenega zavarovanja

Nova osebna izkaznica bo lahko delovala tudi kot kartica zdravstvenega zavarovanja. “Zavarovana oseba se bo z novo osebno izkaznico lahko identificirala in dokazovala veljavnost svojega zdravstvenega zavarovanja ob obisku zdravstvenih zavodov in zdravstvenih delavcev. Kartica zdravstvenega zavarovanja tako ne bo več edini dokument za takšno identifikacijo zavarovane osebe,” je pojasnila direktorica ZZZS Tatjana Mlakar.

Predvidoma bo to mogoče z avgustom v prihodnjem letu. ZZZS bo še naprej izdajal tudi kartice zdravstvenega zavarovanja. Osebna izkaznica namreč ni obvezni dokument, prav tako je ne izdajajo tujcem.


Najbolj brano