Umora ni priznal

Štiri mesece po napadu s sekiro na Petra Mohoriča iz Spodnje Idrije je pred sodnika novogoriškega okrožnega sodišča stopil Štefan Mavri. Marčevskega umora, ki naj bi ga storil na zahrbten način, ni priznal, izvedenec psihiatrične stroke pa bo ugotavljal, ali je bil zaradi večje količine alkohola, ki ga je popil, tedaj prišteven ali ne. Sojenje se bo najverjetneje začelo jeseni.

 Štefan Mavri je od sredine marca zaradi umora v Spodnji Idriji v 
priporu v Solkanu.  Foto: Leo Caharija
Štefan Mavri je od sredine marca zaradi umora v Spodnji Idriji v priporu v Solkanu.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Motiv za smrt 55-letnega Petra Mohoriča iz Spodnje Idrije, ki naj bi po ugotovitvah novogoriškega tožilstva umrl med 8. in 12. marcem, še vedno ni znan, zaradi očitkov, da ga je umoril, pa se brani 49-letni Štefan Mavri iz Spodnje Idrije.

Novogoriško tožilstvo trdi, da je Mavri med 8. in 12. marcem na zahrbten način vzel življenje znancu Mohoriču. V njegovem stanovanju na Slovenski cesti 20 v Spodnji Idriji naj bi ga je s topim delom sekire dvakrat tako močno udaril po glavi - v področje desnih senc in za desnih uhljem -, da je zaradi poškodb in krvavitve nato umrl v postelji.

Vodka ali vino - brez alkohola ni mogel

“Ne priznam,” pa je bilo vse, kar je Mavri danes dejal na predobravnavnem naroku. Njegov zagovornik Bruno Krivec je sodišču predlagal, naj izvedenec psihiatrične stroke ugotovi, ali je bil obtoženi usodne noči zaradi zaužitega alkohola neprišteven ali bistveno zmanjšano prišteven.

“Kot je v preiskavi povedala priča, pri kateri je živel, se je z vodko vsakodnevno nalival, spil je tudi do dva litra vina na dan, saj brez alkohola ni mogel,” je še povedal in se navezal na to, da - četudi v obtožnici ni omenjeno - sta moška usodnega dne skupaj spila dva litra vina, kar ne sme ostati neopaženo. “Alkohol je najverjetneje povzročil začasno duševno motnjo in posledično neprištevnost,” je sklenil.

Sodnik Igor Majnik je že napovedal, da bo sodišče postavilo izvedenca psihiatrične stroke, ki bo pri Mavriju ugotavljal tudi morebitno odvisnost od alkohola in njegov vpliv na njegovo dojemanje sveta. Sojenje se bo tako najverjetneje začelo jeseni. Predvidoma takrat bo Mavri v zagovoru povedal, ali je med njima z Mohoričem morda prišlo do kratkega stika in kaj je bil vzrok za krvavi obračun. V preiskavi naj se dogodka ne bi spomnil.

Mavrijeve biološke sledi na sekiri

Policisti so Petra Mohoriča 15. marca našli mrtvega v mansardnem stanovanju večstanovanjske hiše sredi Spodnje Idrije. Da z njim očitno nekaj ni v redu, je policistom naznanil sosed Andrej Tratnik, saj je več dni opazoval njegov nabiralnik poln pošte.

“Osumljeni in žrtev sta bila znanca in ugotovili smo, da je bil osumljeni večkrat na obisku pri pokojnem,” je spomladi povedal Marino Pangos, vodja novogoriških kriminalistov. Ti so na kraju zločina našli tudi morilsko orodje - sekiro, na njej pa biološke sledi Mavrija. Policisti so ga dva dni za tem prijeli in mu odvzeli prostost. Pri njem so opravili tudi hišno preiskavo, nato pa so ga s kazensko ovadbo zaradi umora na zahrbten način pripeljali k preiskovalni sodnici novogoriškega okrožnega sodišča, ki je po zaslišanju zanj odredila pripor.

Mavri je stari znanec idrijskih policistov, saj so ga že večkrat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, nasilja in zaradi kršitev javnega reda in miru, nazadnje pa se je kot oškodovanec znašel še pri enem napadu s sekiro. Decembra lani ga je 26-letni Danjel Peternelj iz Idrije napadel v domači kurilnici. Proti maminemu partnerju je zamahnil s sekiro, ki pa se je snela z ročaja, tako da je Mavrija zadel le z lesenim ročajem in mu povzročil razpočno rano na temenu, veliko približno pet centimetrov. Fizični obračun naj bi se zgodil po družinskem prepiru zaradi kurjave. Idrijčanu so sodili zaradi poskusa uboja, sredi junija pa mu je novogoriško okrožno sodišče zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe izreklo pogojno kazen.


Najbolj brano