Vladi preprosto ne verjamejo več

Od vseh razlag nedeljskega referendumskega izida je še najbližje resnici tista, da so volilci bolj zaupali nasprotnikom novele zakona o vodi kot pa predlagatelju, torej vladni ekipi. Seveda so okoljsko ozaveščeni ljudje zaradi vsebine samega zakona podprli pobudnike referenduma, marsikdo se je na volišče podal samo zato, da je izkazal svoje nezadovoljstvo z načinom vladanja Janeza Janše, ni bilo pa malo tistih, ki so na podlagi soočenja mnenj ministra na eni strani in okoljskih aktivistov na drugi bolj verjeli slednjim.

Jokanje o tem, da je bil referendum o vodah ugrabljen in zlorabljen za politični obračun z vlado, ne pomaga in samo pritrjuje trditvi, da je bila kampanja prostovoljcev naravovarstvenih organizacij učinkovitejša in srčnejša. Poleg njih so zmagovalci tega referenduma še mladi, narava in demokracija. Izkazalo se je, da se ljudje množično odzovejo, če sistem naslavlja bistvene zadeve, kar voda in dostop do nje zagotovo sta.

Zahteve opozicije za predčasne volitve so sicer legitimne, ampak že dolgočasne, saj vlade ne odstopajo zaradi izgubljenih referendumov.

Da so poleg ministra Vizjaka poraženci tudi SDS in Janševa koalicija, prav tako ni sporno, bolj pomembno bo, ali se bodo politični akterji iz razpleta dogajanja kaj naučili. Sporočilo ljudstva je namreč jasno: tej vladi ne zaupa in to niti v tako neideološki temi, kot je voda. Morda tudi zato, ker vladajoča koalicija z raznimi pravno-birokratskimi akrobacijami skuša doseči svoje cilje - spomnimo samo na zaplete s financiranjem STA in delegiranjem evropskih javnih tožilcev. Kaže, da ljudje Janševi vladi sploh ne verjamejo več, ne glede na argumente in rezultate, s katerimi se lahko izkaže.

A kljub temu političnih posledic tega referenduma pač ne bo. Zahteve opozicije za predčasne volitve so sicer legitimne, ampak nerealne in že malce dolgočasne, saj vlade ne odstopajo zaradi izgubljenih referendumov. Za levo sredino predstavlja izziv, kako čim več prostovoljcev vključiti v predvolilne aktivnosti, saj vseh glasov proti zakonu ne moremo nujno prišteti k parlamentarni opoziciji. Izid referenduma je tudi dokaz, da v Sloveniji obstaja precejšen prostor za zeleno stranko, a trenutno še ni videti junaka, ki bi ta voz zapeljal po nemških in francoskih tirnicah.

Na koalicijski strani pa bo gladek poraz prinesel še malo več zagrenjenosti in gneva, čutiti je namreč, da je vladavina Janeza Janše z vsakim dnem bližje svojemu koncu.


Preberite še


Najbolj brano