Po spletni predstavitvi še v živo na velikem odru

Novogoriški oder je prvi dan v tednu premierno gostil predstavo Simone Semenič z naslovom jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, v kateri so ustvarjalne moči združili SNG Nova Gorica in Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana. Režijske niti je imel v rokah Jure Novak.

Predstavo so si ogledale (z leve):  svetnica Ana Zavrtanik Ugrin (MO 
Nova Gorica), Neda Rusjan Bric (igralka, režiserka in vodja 
kandidature EPK Nova Gorica - Gorica 2025), Kaja Širok (zgodovinarka), Diana Koloini (dramaturginja). Foto: Foto:KlubZagon
Predstavo so si ogledale (z leve): svetnica Ana Zavrtanik Ugrin (MO Nova Gorica), Neda Rusjan Bric (igralka, režiserka in vodja kandidature EPK Nova Gorica - Gorica 2025), Kaja Širok (zgodovinarka), Diana Koloini (dramaturginja). Foto: Foto:KlubZagon

NOVA GORICA > Avtorica Simona Semenič, doma iz Ajdovščine, je zgodbo jerebika, štrudelj, ples pa še kaj postavila v vas v Vipavski dolini, 15. avgusta 1963. Vaščani pripravljajo dva dogodka na isti dan, ob isti uri - mašo za veliki šmaren z gospodom škofom in proslavo za dan graničarjev JNA s tovarišem sekretarjem izvršnega komiteja centralnega komiteja. Za katero od teh dveh prireditev se bodo odločili?

Na prvi pogled je jerebika, štrudelj, ples pa še kaj igra o nekem zgodovinskem času in temeljni slovenski ideološki razklanosti. A bolj ko se zadeva razpleta, bolj postaja portret sodobne slovenske družbe.

Abonenti obeh gledališč so si predstavo lahko ogledali že aprila na spletu. Snemalno ekipo pa so sestavljali režiser Martin Draksler, direktor fotografije Sašo Štih, ZFS, snemalca Izidor Čok in Timon Hozan, snemalec zvoka Matej Čelik in mikromani Peter Žerovnik, Vladimir Hmeljak in Marko Turel.

Fotografsko oko je zabeležilo nekaj utrinkov z družabnega srečanja po ponedeljkovi premieri.


Najbolj brano