Za vikend na avtobus ali vlak skoraj zastonj

Potovanje z avtobusom in vlakom je po novem za tiste, ki gredo na pot ob koncu tedna, veliko cenejše. Družine in skupine, v katerih je vsaj en otrok, lahko med vikendi in prazniki potujejo s posebno družinsko vozovnico, posamezniki pa s 75-odstotnim popustom. Ministrstvo za infrastrukturo želi s tem oživiti javni prevoz, ki je bil med pandemijo med najbolj prizadetimi panogami.

Ministrstvo za infrastrukturo želi z ugodnostmi za vožnjo ob 
vikendih in praznikih oživiti javni prevoz, ki ga je epidemija močno 
prizadela. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Ministrstvo za infrastrukturo želi z ugodnostmi za vožnjo ob vikendih in praznikih oživiti javni prevoz, ki ga je epidemija močno prizadela. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Ugodnosti in popusti že veljajo, tako pa bo še do konca junija 2022. Če bodo potniki ugodnosti dobro sprejeli, jih bodo po tem poskusnem obdobju spremenili v trajne, napovedujejo na ministrstvu za infrastrukturo.

Ugodno potovanje ob vikendih in praznikih

Nova vozovnica za družine in skupine je namenjena skupinam, v katerih je vsaj en otrok, mlajši od 14 let. Skupine, v katerih je do pet potnikov, bodo ob sobotah, nedeljah in praznikih lahko neomejeno potovale z vozovnico za 15 evrov, skupine do deset potnikov pa za 30 evrov. Karta bo veljala štiri zaporedne dni. Posamezniki bodo vse sobote, nedelje in praznike do konca junija 2022 lahko potovali s 75-odstotnim popustom.

45 milijonov za subvencije

Država za subvencioniranje medkrajevnih avtobusnih prevozov, železniških prevozov in mestnih prevozov letno nameni približno 45 milijonov evrov. Koliko se bo ta izdatek povečal po uvedbi poceni vikend vozovnic, bodo na ministrstvu ocenili čez leto dni, ko se bodo tudi odločili, ali velja zaradi dobrega odziva potnikov z vikend ugodnostmi še nadaljevati.

Ugodnosti in popusti veljajo za medkrajevni avtobusni in domači železniški promet. Ministrstvo za infrastrukturo želi z njimi spodbuditi okrevanje javnega potniškega prometa po epidemiji covida-19. Javni promet je ena najbolj trajnostnih oblik mobilnosti, zato želijo na avtobuse in vlake privabiti tudi nove potnike, ki so pretežno vezani na potovanje z avtomobilom.

Potniki se vračajo

Epidemija in z njo povezani omejitveni ukrepi so močno zarezali v poslovanje avtobusnih prevoznikov, ki izvajajo medkrajevne linijske prevoze. Pri Arrivi Slovenija so lani v primerjavi z letom 2019 prepeljali 53 odstotkov manj potnikov, od januarja do maja letos pa se je število potnikov v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo še za dodatnih 31 odstotkov.

15

evrov stane vikend vozovnica za neomejeno število voženj za družino ali skupino do pet oseb

30

evrov za skupino do deset oseb

Avtobusi lahko zdaj spet sprejmejo toliko potnikov, za kolikor so registrirani. “Naši avtobusi so v zadnjem času spet bolj polni. Opažamo, da se ljudje vračajo k bolj trajnostnemu načinu potovanja, avtobusi javnega prometa so zopet bolj zasedeni. Še vedno pogrešamo tuje turiste, za katere upamo, da jih bomo lahko spet kmalu pozdravili na naših avtobusih,” je povedal Bo Karlsson, direktor skupine Arriva Slovenija. O postopnem okrevanju poročajo tudi iz Nomaga, kjer beležijo, da se število potnikov ponovno približuje številkam pred razglasitvijo epidemije.

Slovenci raje potujejo z avtomobili kot z avtobusi ali vlaki, zaradi tega se pri Arrivi in Nomagu veselijo novosti, ki bi lahko vodile v trajne spremembe potovalnih navad. “Uvedba družinskih vozovnic bo imela po naših ocenah velik pozitiven vpliv na popularizacijo javnega potniškega prometa. Pozitiven vpliv je pričakovati tudi zaradi uvedbe cenejših vikend vozovnic in poenostavitve dosedanjega sistema subvencioniranih vozovnic za študente in dijake,” pričakuje glavni izvršni direktor družbe Nomago Sandi Brataševec.

Mladi kamorkoli in kadarkoli za 25 evrov na mesec

Novosti se namreč obetajo tudi mladim. Od septembra vozovnice za dijake in študente ne bodo več vezane na relacijo med šolo in krajem bivanja ter na čas šolskega oziroma študijskega leta. Vse dosedanje relacijske vozovnice bo nadomestila ena sama vozovnica za neomejeno število voženj po vsej državi. Vozovnica bo veljala vse leto, ne le do konca šolskega leta. Cena te vozovnice bo 25 evrov na mesec.

Dijaki in študentje bodo lahko z javnim prevozom potovali tudi v prostem času in ne le v šolo in nazaj. “Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa,” poudarjajo na ministrstvu.

Mladi so najbolj redni uporabniki javnega potniškega prometa, zato Sandi Brataševec pričakuje, da bo novost med njimi zelo dobro sprejeta. Poudarja še, da je k popularizaciji javnega prometa veliko prispevala tudi lani uvedena brezplačna vozovnica za upokojence in invalide.

Po podatkih ministrstva si je do zdaj brezplačno vozovnico pridobilo skoraj 170.000 upokojencev, starejših od 65 let, imetnikov evropske kartice ugodnosti invalida in vojnih veteranov.


Najbolj brano