Kakšno slovensko športno poletje

Slovenski košarkarji so uresničili, kar so - kljub negotovemu gostovanju v morda najbolj košarkarski deželi na svetu - napovedovali. Prvič so se prebili na olimpijske igre, na katerih bodo nastopili kot še vedno aktualni evropski šampioni. Zaradi spleta okoliščin se bo prvak z lovoriko izjemoma lahko postavljal kar pet let, saj bo novi eurobasket šele čez leto dni. A o tem takrat, ko pride na vrsto.

Nastop Slovenije v Kanunasu je potrdil, da je pot do kakršnegakoli uspeha trnova, a tudi dosegljiva. Seveda pa se morajo za vrhunski dosežek pokriti številne okoliščine. In Sloveniji so se. Ker so se Dallas Mavericks ustavili na prvi stopnici NBA končnice, je Luka Dončić še pravočasno za rep ujel reprezentančne priprave pred olimpijskimi kvalifikacijami. In že na njih dodatno motiviral zbrane soigralce, tekmece pa tudi dodatno - ustrahoval. Kljub statusu globalne megazvezde in ameriškemu načinu igranja je v reprezentanci odigral pričakovano vlogo. Med igralci je bil vezni del vzdušja, nujnega za moštveni uspeh, s košarkarskim razkošjem, ki mu v Evropi trenutno ni para, pa je za ekipo predstavljal dodano vrednost. To je v izjavi po turnirju še najbolje povzel njegov reprezentančni soigralec, sicer pa tekmec v ligi čez lužo, Koprčan Vlatko Čančar: “Osredotočati se moramo sami nase. Težava naših nasprotnikov je bila, da so se preveč osredotočali na nas.”

Luka Dončić je že na pripravah dodatno motiviral zbrane soigralce, tekmece pa tudi dodatno - ustrahoval.

Med srečne okoliščine gre šteti tudi izbor selektorja. Kljub neprepričljivemu slovenskemu predhodniku je Aleksander Sekulič dokazal, da za dosego cilja na klopi ni neizbežen tuj strokovnjak. K srečni roki KZS pri izboru so prispevale tudi že dalj časa negotove kovidne razmere, ki so odvrnile grškega in španskega kandidata za vroči selektorski stol. In morda najbolj pomembno: Luka Dončić je res eden in edini, a košarka ostaja moštveni šport. Selektor je imel tokrat srečo, da so se mu lahko odzvali vsi najboljši košarkarji s slovenskim potnim listom, vključno z naturaliziranim novincem Miho Tobeyjem. Vsi imajo pomembne vloge v klubih, kjer igrajo, skupaj pa sestavljajo moštvo, ki po evropskem naslovu in uvrstitvi na olimpijske igre še ni reklo zadnje besede.

Lepo slovensko športno poletje imamo. S košarkarskimi biseri, kolesarskim fenomenom in še kom, ki utegne zaznamovati bližnje olimpijske igre.


Preberite še


Najbolj brano