Sežana, nergači, Tedi in piedestal

Tedi je hitro rastoče neživilsko družinsko (!) podjetje, ki ima logistični center v Dortmundu v Nemčiji. Dve tretjini blaga tja prihaja z Vzhoda, zato so poti tako do Nemčije kot od tam do Splita ali Rima ali Barcelone - Tedi ima namreč po Evropi 2500 trgovin - zelo dolge. In posledično drage. Zato so lastniki tega podjetja z več kot desetletno tradicijo z vso resnostjo iskali nov prostor za svoj logistični center.

Da so med 30 potencialnimi lokacijami po Evropi izbrali ravno Sežano, ni samo pohvala temu mestu oziroma njegovi občini, ampak Sloveniji nasploh. Kar potrjuje tudi izjava prvega zaposlenega v sežanskem centru, Mateja Mohorka, da je Slovenija, kjer je Tedi s 50 trgovinami prisoten že desetletje, za to podjetje pomemben poslovni partner. To pomeni, da Sloveniji zaupajo. In da zaupajo Sežani. “Sežana je sicer malo mesto, vendarle igra pomembno vlogo - a ne samo v športu kot prvoligaš, temveč je to mesto zelo močno v logistiki. Kar je razlog, da so tovrstne dejavnosti načrtovali že leta 2006,” so še prepričani vodilni v Tediju. V sežanski logistični center bodo vložili vsaj 60 milijonov evrov, občini plačali zelo visok komunalni prispevek ter odprli 400 delovnih mest. In prostorski akt je že v prvem poskusu dobil pozitivno mnenje vseh soglasodajalcev, ki nadzirajo vplive na okolje. Posebno so bili pozorni do prometne ureditve, da bi pomnožen tovorni promet res ne ogrožal mesta, zanjo so najeli najboljše strokovnjake v Sloveniji, enako za arhitekturno rešitev centra. Na cedilu ne bodo pustili niti občanov, obljubljajo namreč, da se bodo tvorno vključili v lokalno skupnost.

Da je Tedi med 30 lokacijami po Evropi izbral Sežano, ni le pohvala njej, ampak Sloveniji nasploh. Pomeni, da nam zaupajo.

Zakaj torej med nekaterimi ljudmi in lokalnimi politiki pomisleki? Zakaj vznik civilnih iniciativ prav tistih prebivalcev, ki so pred leti za poslovno cono prodali svoja zemljišča dobro zavedajoč se, kaj jih čaka? Zakaj natolcevanja, da bodo priseljenci preplavili Sežano, njene vrtce, šole, zdravstvene ustanove in bo občina zato morala seči v žep za nove? Zakaj pikolovstvo, skozi katere vse špranje naj bi v središče mesta vdirali Tedijevi tovornjaki, če je jasno, da bodo imeli le eno in edino pot do avtoceste? Gre zgolj za politično (morda osebno) nagajanje trenutni občinski oblasti, ki - kot kaže - uspešno krmari občino in drži predvolilno obljubo, da bo povišala prihodke? Ker če temu ni tako, potem so nergači ljudje, ki raje izpustijo kuro, ki nosi zlata jajca, kot bi sestopili s piedestala svojega ega.


Preberite še


Najbolj brano