Osebni zdravnik vse bolj luksuz

Vse bolj je izbira osebnega zdravnika v večini krajev misija nemogoče. Zato se tisti, ki svojega zdravnika imajo, tudi po preselitvi bolni daleč vozijo, saj zdravnika v novem kraju zaradi njegove prezasedenosti ne dobijo. Zato mnogi mladi po šolanju ostajajo pri izbranem pediatru. Tisti, ki osebnega zdravnika nimajo in zbolijo, pa morajo v urgentne ambulante. Tam jih vsakič sprejme drugi dežurni, ki jih praviloma ne pozna in nima časa za anamnezo. Kar lahko okrni kakovost in način zdravljenja.

Zakaj tolikšno pomanjkanje specialistov družinske medicine? Odgovori so znani, pa tudi krivci. Gre za zgrešeno zdravstveno politiko, ki so jo soustvarjali predstavniki strokovnih organizacij. Gre za desetletja zgrešeno plačno politiko, ki je specialiste splošne medicine potiskala občutno niže od drugih specialistov. Vlada skuša zdaj izbiro te specializacije spodbuditi z 20-odstotnim povečanjem plače specializanta družinske medicine, a leta bo trajalo, da se usposobijo in začno delati. Gre tudi za posledico dolgoletnega omejevanje razpisov Zdravniške zbornice za število teh specializacij. Gre pa tudi za vse hujše zahteve po administriranju v teh ambulantah, zaradi česar za pogovor z bolnikom zmanjkuje časa. In za obvezo, ko mora - namesto počitka - ta zdravnik delati še v nujni medicinski pomoči. In za te dni dodatno obremenitev, ko morajo nujno tiskati in pošiljati svojim pacientom potrdila o cepljenju!

Zaradi napačne zdravstvene politike smo zdaj v razmerah, ko je za mnoge osebni zdravnik v osnovnem zdravstvu že luksuz.

Je torej čudno, da ta specializacija ni privlačna, čeprav bi ob službi v manjšem kraju zdravnik dobil tudi stanovanje? A večina cilja na klinike. K čemur jih že leta z bojem za visoke plače (bolnišničnih in kliničnih) specialistov, dodatke in popoldansko zasebno delo spodbuja še sindikat Fides. Ki pa se, denimo ne bori za odpravo formalnih ovir ob uvozu zdravnikov iz soseščine.

Zaradi desetletja napačne zdravstvene politike, ki jo podžigajo zdravniki aktivisti in funkcionarji v strokovnih organih, smo pristali v razmerah, ko je za mnoge osebni zdravnik v osnovnem zdravstvu že luksuz. Razmer čez noč ni moč odpraviti. Ob tem že nastajajo nove težave: tudi medicinske sestre bežijo iz klinik in bolnišnic, kjer pregorevajo in so slabo plačane. Olje so na ogenj prilili koronski dodatki, ki so bili zanje, v primerjavi z zdravniki in uradniki, tako pičli, da so nekatere tudi zato že zbežale iz poklica.

Prikaz nasprotnih dejstev

V komentarju z naslovom “Osebni zdravnik vse bolj luksuz”, ki je bil objavljen 3. julija 2021 v Primorskih novicah, je bila objavljena trditev, da “je pomanjkanje specialistov družinske medicine tudi posledica dolgoletnega omejevanja razpisov Zdravniške zbornice za število teh specializacij”.

Trditev novinarke Jasne Arko ne drži, saj v zadnjih desetih letih razpisana mesta specializacij iz družinske medicine prav nobeno leto niso bila nikoli v celoti zasedena. Od leta 2011 je bilo razpisanih 940 mest za to specializacijo, zasedenih pa le 638.

Zdravniška zbornica Slovenije


Preberite še


Najbolj brano