Od jutri na ogled zbirka radijskih sprejemnikov

Pivka dobiva zanimivo zbirko starih radijskih sprejemnikov. Jutri (v sredo) ob 18. uri bo Vladimir Skok iz Sežane, član Društva ljubiteljev starih radijskih sprejemnikov Trioda, v prostorih nekdanje Mercatorjeve trgovine sredi Pivke - na Kolodvorski cesti 1 - predstavil javnosti bogato zbirko starih radijskih sprejemnikov.

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Foto: Lea Kalc Furlanič

PIVKA > Najstarejši med njimi je bil izdelan že davnega leta 1924, najmlajšimi pa je aparat iz leta 1974, a tudi ta je že dosegel leta “oldtimerjev”. Zbirka radijskih sprejemnikov šteje dvesto primerkov različnih proizvajalcev iz številnih držav, nastalih v različnih obdobjih. Zato predstavlja zanimiv zgodovinski prerez razvoja radijske tehnike, ki je naredila v prejšnjem stoletju velike korake.

Razstavljeni primerki so tudi zelo različnih oblik, ki so po eni strani “skrile” tehniko, po drugi pa radijski sprejemnik spremenile v okras hiše ali stanovanja, saj so bile te naprave dolga desetletja dokaj velike. Skok je zbirko najprej hranil v Lokvi, nato je nekaj časa domovala v nekdanji Mercatorjevi trgovini na Bazoviški cesti v Sežani. Ko jo je kupil tamkajšnji podjetnik, pa je spet našel zatočišče v Mercatorju, tokrat sredi Pivke. Po jutrišnji otvoritvi bo na ogled po predhodni najavi.


Najbolj brano