V Divači slovesno ob obletnici začetka osamosvojitvene vojne na Primorskem

“Čeprav osamosvojitvena vojna ni trajala dolgo, je bila dovolj dolga, da je pokazala neuničljivo željo naroda po svobodi in življenju v lastni državi,” je poudaril predsednik policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe na sobotni slovesnosti pri spomeniku Dnevu prej v Divači.

Vojna za osamosvojitev je bila mejnik tudi za slovensko policijo, je 
na slovesnosti v Divači poudaril direktor Policijske uprave Koper 
Igor Ciperle. Foto: Marica Uršič Zupan
Vojna za osamosvojitev je bila mejnik tudi za slovensko policijo, je na slovesnosti v Divači poudaril direktor Policijske uprave Koper Igor Ciperle. Foto: Marica Uršič Zupan

DIVAČA > S proslavo, ki jo je pripravilo društvo Sever skupaj z Občino Divača in Policijsko upravo Koper, so obeležili dan državnosti, 30. obletnico začetka osamosvojitvenih procesov in vojne 1991 ter dan policije.

Dan prej ostaja zamolčan

Fabio Steffe je v govoru spomnil, da so bile obrambne strukture vpletene v procese osamosvajanja že pred 26. junijem 1991, ko je “prav tu ob 14.30 odjeknil prvi strel v Sloveniji.” Nato pa opozoril, da ta dan žal še vedno ni priznan: “Upali smo, da nam bodo končno, po 30 letih samostojnosti, ta dan, dan prej, priznali kot začetek vojnih operacij in da se bo politika končno zavzela, da se bo Primorcem priznal krivično zamolčan dan. ”

Tudi divaška županja Alenka Štrucl Dovgan je poudarila, da se je za Primorce in Notranjce desetdnevna vojna začela dan prej in da so ljudje takrat “zaupali Teritorialni obrambi in milici, da bo opravila naloge pri zavarovanju neodvisne države.” Nato je spomnila na dosežke Slovenije v 30 letih, od priznanja države do vstopa v EU in Nato, schengensko območje in evrsko družino, zaradi katerih lahko obletnico praznujemo s ponosom.

Po 30 letih je čas, da politika pokaže zrelost

“Morda je po 30 letih nastopil čas za spremembe,” je dejala županja in dodala, da bo ta čas terjal zlasti od slovenske politike, da pokaže zrelost in ponovno stopi skupaj. “ Samo v tem kontekstu lahko majhen narod na tem križišču velikih ohrani svojo vitalnost in v pogojih odprte družbe razvije svojo slovensko identiteto in značaj. Za to imamo sedaj priložnost, saj bomo že drugič predsedovali svetu EU,” je povedala županja.

Direktor Policijske uprave Koper je Igor Ciperle je izpostavil, da je letošnje leto za slovensko policijo posebno, saj praznuje 30-letnico. “Prav vojna za osamosvojitev je bila ena največjih mejnikov. Slovenski miličniki in miličnice so se že v letih pred vojno zavarovali porajajoče se demokratične procese. V vojni pa so se požrtvovalno uprli JLA, ki je bila neprimerljivo večja, močnejša in bolje opremljena,” je dejal Ciperle in dodal, da je prav, da se teh zgodovinskih mejnikov, ki še vedno sooblikujejo našo sedanjost, spominjamo.

Dodal je, da se je slovenska policija v 30 letih razvila v sodoben sistem, kar je dokazala tudi v zadnjem letu, ki je bilo za vse posebno: “Tako rekoč čez noč smo se organizirali in dokazali, da lahko tudi v spremenjenih razmerah zagotavljamo visoko stopnjo varnosti državljanov,” je povedal Ciprle, med novimi izzivi pa kot prvega omenil predsedovanje Slovenije svetu EU, pri katerem bo sodelovala celotna policija.

Na svečanosti so miličnikom in občanom, ki so sodelovali v vojni za Slovenijo, prvič podelili spominski znak Dan prej.


Najbolj brano