36 fotografij za trideset let samostojnosti

Fotografska razstava z naslovom “30” priznanega slovenskega reportažnega fotografa ter edinega slovenskega prejemnika Pulitzerjeve nagrade Srdjana Živulovića v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani je avtorjev pogled na obdobje prelomnih dogodkov osamosvajanja.

Rdeča nit razstave je poudarek na malih ljudeh , ki skupaj tvorijo to državo, zato je bila avtorjeva zamisel, da se ob tej redki priložnosti predstavi le s 36 posnetki, toliko kot jih je imela rola filma, ki jo je imel v fotoaparatu ob vsakem trenutku. Ob otvoritvi je Srdjan Živulović dejal: “Vsi smo bili junaki osamosvojitve, vsi skupaj igralci na isti sceni. Ljudje, ki so bili anonimni in so še anonimni, so iz dneva v dan, iz meseca v mesec pomagali pri tem, da se je zgodila osamosvojitev. Vsi so jo imeli za svoj cilj. Jaz sem hotel tem ljudem dati priznanje brez posebne glorifikacije.”

Ko danes gleda na takratne dogodke, se mu zdi, da se je vse zgodilo v nekem splošnem pozitivnem razpoloženju, bilo je veliko pričakovanje nečesa boljšega. “Vsi so bili za spremembe na bolje. In to, mislim, da se zrcali v mojih fotografijah iz tistega časa. Ta pozitivni naboj je ključen za to razstavo.”


Najbolj brano