Zbirni center na Srminu se bo moral posloviti

Župana MO Koper in občine Ankaran sta podpisala sporazum, da lahko Centralna čistilna naprava za čiščenje komunalnih odpadnih voda ostane na obstoječi lokaciji na Srminu. Slovo pa bo moral vzeti Center za zbiranje in sortiranje odpadkov ter se preseliti na novo lokacijo. Sporazum je potrdil ankaranski občinski svet, sledilo bo glasovanje koprskih občinskih svetnikov.

Center za zbiranje in sortiranje odpadkov mora zapustiti Srmin, kdaj pa se bo to zgodilo, še ni jasno.  Foto: Nataša Hlaj
Center za zbiranje in sortiranje odpadkov mora zapustiti Srmin, kdaj pa se bo to zgodilo, še ni jasno.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER, ANKARAN > Koprski župan Aleš Bržan in ankaranski kolega Gregor Strmčnik sta se v Sporazumu o ureditvi izvajanja skupnih gospodarskih javnih služb 22. junija dogovorila, da bosta občini gospodarsko javno službo čiščenja komunalnih odpadnih voda še naprej izvajali skupaj. Centralna čistilna naprava Koper (CČN Koper), ki se uporablja za koprsko, ankaransko in izolsko občino, ostaja tudi v prihodnje na obstoječi lokaciji na območju Ankarana.

Dvanajst let smetišča

Sta pa župana ugotovila, da je infrastruktura za izvajanje gospodarskih javnih služb v zvezi z ravnanjem z odpadki (zbirni center za smeti) na povsem neustrezni lokaciji na Srminu. Tam je na črno zrasla leta 2009, in sicer kot nadomestna začasna lokacija, ki je nastala, ko se je zaprla deponija za smeti Dvori v Sv. Antonu. Ankarančani je takrat niso hoteli in je še vedno ne želijo.

“Odločitev nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, da se deponija v Sv. Antonu zapre, je bila pravilna. Da se koprsko smetišče preseli v turistični Ankaran, pa je bila še ena izmed tedanjih potez, s katerimi se je želelo poslabšati pogoje življenja v Ankaranu, Ankarančane pa kaznovati za odločitev o samostojni občini. Veseli me, da je novo vodstvo v Kopru prisluhnilo argumentom Ankarana in stroke ter da bo tudi to nekdanje politično pobalinstvo kmalu postalo le grenak zgodovinski spomin. Popovičevo smetišče zapušča Ankaran,” je jasen Gregor Strmčnik.

Selitev v dveh do štirih letih?

Zbirni center na Srminu je prostorsko stisnjen med vodno območje oziroma kanal vodnega razbremenilnika in carinsko območje pristanišča tik ob novem vhodu v Luko Koper. Zbiranje in ločevanje odpadkov na Srminu se še zmeraj izvaja pod vedrim nebom, s skromno in (delno) zastarelo tehnologijo, občasno tudi ob vremensko neustreznih pogojih.

Sporazum med Bržanom in Strmčnikom pravi, da se bo infrastruktura za zbiranje in ravnanje z odpadki za potrebe prebivalcev Kopra in Ankarana preselila na novo lokacijo zunaj območja občine Ankaran. Kam, še ni znano, morda jo bodo našli tudi izven koprske občine. Po neuradnih ugibanjih bi se to lahko zgodilo v dveh do štirih letih.

Nazadnje smo poročali, da na zbirnem centru Srmin mesečno sprejmejo približno 140 ton mešane komunalne embalaže, a se količine razlikujejo iz meseca v mesec. Dnevna količina pripeljane embalaže zelo niha in je odvisna od terena, od koder jo odvažajo. Povprečno v enem tednu zberejo približno 33 ton mešane komunalne embalaže.


Najbolj brano