Do zmage z roko v roki

“Za novo državo si nihče ne more lastiti zaslug, zanjo smo zaslužni vsi. V času osamosvojitve ni bilo delitev, ni bilo bolj ali manj pomembnih ljudi in dejanj. Vsi smo bili enotni in enaki. Želimo si, da bi bilo tako tudi danes,” je sporočilo udeležencev četrtkove okrogle mize, ki jo je ob 30-letnici samostojnosti in dnevu državnosti v Sežani pripravila Zveza veteranov vojne za Slovenijo Južnoprimorske pokrajine.

Prenovljen Spominski park v Središču Sežane bo služil kot 
medgeneracijski prostor strpnosti. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Prenovljen Spominski park v Središču Sežane bo služil kot medgeneracijski prostor strpnosti. Foto: Katja Kirn Vodopivec

SEŽANA > “Z roko v roki smo sodelovali občinska oblast, milica, teritorialna obramba in ljudje, ki so nam dali na razpolago svojo lastnino. Še več, celo s svojim telesom so zaustavljali tanke. Lahko smo ponosni na to,” je dejal tedanji predsednik skupščine občine Sežana Ivan Vodopivec.

Drago Božac, poveljnik Teritorialne obrambe Občine Sežana in načelnik Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) za Občino Sežana, ki je leta 1990 sodila med ključne oblike skrivnih oborožitvenih priprav na slovensko osamosvojitev leta 1991, je orisal priprave na vojno. “Že oktobra 1990 smo nekaterim enotam na skrivaj podelili v roke orožje. To so bili prvi oboroženi ljudje v Sloveniji. Ni bilo enostavno, to je bila velika odgovornost, vendar nihče ni odklonil. Vsak je vzel orožje in ga odnesel domov,” je povedal. Pri postavljanju ovir za zavarovanje vitalnih točk so sodelovala vsa takrat pomembna kraška podjetja in civilne organizacije.

Danes še proslava v Divači

Pri spomeniku Dan prej v Divači bo danes ob 19. uri tradicionalna proslava v spomin na začetek osamosvojitvene vojne, ki jo pripravljajo občine in veteranska združenja južne Primorske. Tokrat jo bodo posvetili tudi 30. obletnici državnosti.

Kot je povedal tedanji komandir postaje milice v Sežani in koordinator MSNZ Boris Gradič, so na Krasu za potrebe nadzora mejnih prehodov in zagotavljanja varnosti mobilizirali 320 aktivnih in rezervnih miličnikov, le dva se vpoklicu nista odzvala. “Pustili smo svoje službe in kot rezervisti prišli v Teritorialno obrambo. Bili smo povezani in enotni. To prijateljsko vez smo gojili že deset let prej,” se spominja Bojan Vidal, takratni poveljnik protidiverzantske čete 43. pokrajinskega štaba TO Izola.

Primorska je bila napadena že dan prej

Očitki takratne politike, da so se na Primorskem slabo borili, ker je bilo premalo smrtnih žrtev, so popolnoma neutemeljeni, so poudarili udeleženci. “Primorska je bila specifična, saj se je pri nas začela agresija dan prej, torej že 26. junija, in to kljub temu, da takrat nismo imeli nobenih možnosti za oborožen upor. Z republiške koordinacije so nas celo svarili, naj ne pridemo v konflikt z JLA in naj ne uporabimo orožja. To je bilo popolnoma zgrešeno, saj smo imeli na drugi strani oboroženega agresorja, pripravljenega na napad,” je povedal Dušan Moljk, tedanji načelnik UNZ Koper, ki je koordiniral delo med TO in milico v Južnoprimorski regiji.

Park strpnosti

“Veličastna zmaga proti tako veliki sili, kot je bila JLA, z minimalnimi žrtvami na Primorskem, je še toliko bolj pomembna, saj smo jo dosegli skorajda brez uporabe orožja,” je poudaril predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kras in Brkini Janez Pajer na osrednji proslavi ob dnevu državnosti, ki jo je Občina Sežana pripravila v prenovljenem Spominskem parku.

Kot je dejal sežanski župan David Škrabar, tudi zadnje pandemično obdobje, ki načenja gospodarstvo in povzroča socialne stiske, precej spominja na boj pred 30 leti. “Toda že zaradi mladih imamo veliko odgovornost in dolžnost, da prevladata optimizem in zadovoljstvo,” je poudaril.

To predstavlja tudi prenovljen Spominski park v središču mesta, ki ga je občina s pomočjo evropskega in državnega denarja preuredila v sklopu projekta Včeraj za jutri in bo služil kot medgeneracijski prostor prenosa znanj in krepitve zavesti o dediščini. Park s sedmimi obeležji v spomin vojnim dogodkom izpred 30 in 80 let je po prenovi namenjen tudi sprehajalcem, njegova ureditev pa opozarja na to, kako pomembno je ohranjati strpnost in nenasilje.


Najbolj brano