Ma kaki Floydi, zdaj na morju navdušujejo Zmelkoow!

Zgodovina popularne glasbe naj le zabeleži nov mejnik. Že debela tri desetletja slovi beneški koncert Pink Floydov na plavajočem odru ob beneškem Trgu sv. Marka, sinoči pa so nov korak naprej naredili legendarni Zmelkoow - debeli dve uri so koncertirali med plovbo od Kopra do Žusterne in nazaj, vmes pa še snemali videospot ter tako zveste kakor naključne poslušalce s starimi uspešnicami spodbudili k prepevanju, poplesovanju in čofotanju.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

KOPER > “Zmagali smo!” je naslov novega singla in obenem krik, s katerim je pevec in kitarist Gorazd Sedmak - Goga na čelu neuničljivega benda navdušeno - že skoraj histerično - nagovoril čofotajoče v Žusterni.

Srečali sta se dve zamisli, je za Primorske novice pojasnil nič manj legendarni menedžer Boris Furlan - Primitivc: basist Žare Pavletič je predlagal koncert na barki, obenem pa so želeli posneti videospot za novo “poskočnico, zdravico, navijaški napev in kolektivno terapevtsko bildanje samozavesti”.

Pesem Zmagali smo! je tako zazvenela ob koncu epidemije in na predvečer zadnjega šolskega dne - vsaj dvojna zmaga, torej! Na plavajočem odru so glasbeniki nastopili kot stari Rimljani, oviti v belo in z lovorovimi venci zmagovalcev na glavi. Ob njih so rajali tudi prijatelji, sovražniki (“tudi za sovražnike si je treba čas vzet!”) in nekaj slepih potnikov. Zadonele so mnoge dobre stare uspešnice in marsikdo je priplaval bliže, da jih je lahko zaužil, kakor bi bil na pravem koncertu.

Na ujetih posnetkih je mogoče vsaj začutiti, kako je Bit zlasti mladim filozofsko osmislila kopanje v Žusterni in kako je Yo! s prvenca Kdo se je zbral? (1994) ob Semedelski promenadi navdušila in obenem dobesedno splavala po vodi.

Doživetje je bilo enkratno, neponovljivo. Spet dobesedno - predrago, da bi ga lahko kar tako ponovili.


Najbolj brano