Fotografije, ujete na filmski trak med vojno za Slovenijo

Med desetdnevno vojno za Slovenijo smo bili vsi na trnih. A so se našli takšni, ki so dogajanje, naj je bila situacija še tako nevarna, ovekovečili na fotografijah ali videu. Nekateri so bili za to delo poklicani, druge je poklicala notranja vest in so preprosto vedeli, da morajo posneti dogajanje, da ne more kar tako mimo njih.

Nihče od fotografov in snemalcev, ki so bili na terenu v tistem času, ni imel izkušenj z vojno, vsi pa smo vedeli, da fotografiranje vojaških oseb ali vozil lahko drago plačaš.

Danes pokojni stanovski kolega Davorin Križmančič, fotoreporter Primorskega dnevnika, je prispeval veliko posnetkov z meje med Slovenijo in Italijo, tudi s slovenske strani. Hvaležni smo mu lahko, da je skakal od enega do drugega mejnega prehoda z Italijo in ustvaril ogromno fotografij, ki imajo danes veliko arhivsko vrednost. Pogumen je bil tudi Marjan Pavzin iz Vipave, ki je brez brez strahu ovekovečil prizadevanja Vrhpoljcev za ustavitev napredovanja JLA na znameniti “Dan prej”.

Brez fotografov in snemalcev ter požrtvovalnosti občanov, ki so v tistih trenutkih prijeli za sprožilec fotoaparata ali kamere, danes ne bi mogli pregledovati dokumentov. Bili so drugačni časi, mobilnih telefonov s kamero ni bilo, danes bi takratni posnetki zaokrožili svet v nekaj minutah in ves svet bi takoj vedel za nas, takrat pa je bilo precej drugače.


Preberite še


Najbolj brano