“Komaj čakam, da nas ne bo več pet v sobi”

“Če bo vse prav, bomo čez eno leto na teh dveh hišah že rezali trak in se bodo stanovalci vanje lahko vselili,” je ob včerajšnjem podpisu 630.000 evrov vredne pogodbe za gradnjo dveh hiš v Divači, v kateri bo samostojno zaživelo dvanajst stanovalcev Doma na Krasu, dejal direktor doma Matjaž Prelc. Cilj obsežnega projekta deinstitucionalizacije pa je v dveh letih preseliti v hiše in stanovanja vsaj 40 od 124 stanovalcev.

Tudi Nuška Pitterle in Stane Bratož se veselita selitve iz doma v 
hišo, kjer bodo stanovalci bolj zadihali. Foto: Marica Uršič Zupan
Tudi Nuška Pitterle in Stane Bratož se veselita selitve iz doma v hišo, kjer bodo stanovalci bolj zadihali. Foto: Marica Uršič Zupan

DUTOVLJE, DIVAČA > “V Dutovljah sem 15. leto. V eni sobi nas je pet, zato komaj čakam, da bom imel svojo sobo ali da bova v eni sobi največ dva,” se je včeraj veselil stanovalec Doma na Krasu Stane Barič. “Jaz sem dala prošnjo za Divačo. Bo lepo,” pa je dodala stanovalka Nuška Pitterle.

Samostojne hiše za samostojno življenje

Prav v Divači bo Dom na Krasu v sklopu projekta deinstitucionalizcije zgradil dve novi stanovanjski hiši. “V vsaki bodo štiri enoposteljne sobe in ena dvoposteljna ter seveda kuhinja, dnevna soba, sanitarije in vse ostalo za dostojno bivanje,” je pojasnil direktor Doma na Krasu Matjaž Prelc ob včerajšnjem podpisu 630.000 evrov vredne pogodbe za gradnjo obeh hiš. Zgradilo ju bo podjetje KSP Sežana, končani bosta predvidoma v enem letu.

630.000

evrov znaša pogodbena vrednost dveh novih hiš v Divači za stanovalce Doma na Krasu

Pilotni projekt tudi za ostale

“Dom na Krasu in Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem sta pilotna projekta in bosta model za prihodnje deinstitucionalizacije. Evropa bo financirala samo še take projekte, ne pa institucionalnega varstva,” je poudaril Andrej Grdišar, direktor direktorata za starejše in deinstitucionalaizacijo pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dom na Krasu ima iz evropskih virov za nakup nepremičnin na voljo 6,8 milijona evrov, za zagotovitev storitev dostojnega življenja stanovalcev pa še 2,2 milijona evrov.

Pogodbo o gradnji dveh hiš v Divači sta včeraj podpisala direktor Doma na Krasu Matjaž Prelc (levo) in direktor KSP Sežana Franko Šabec. (Foto: Marica Uršič Zupan)

40

stanovalcev se bo iz Dutovelj v dveh letih preselilo v hiše in stanovanja

Poleg dveh novogradenj v Divači, za kateri so kupili tudi zemljišči, ima Dom na Krasu za razselitev stanovalcev ogledanih tudi več drugih nepremičnin, med drugim v Renčah, Ajdovščini in Vipavi. O tem, kje bi želeli živeti, so povprašali tudi stanovalce, žal so se morali odreči nepremičninam na Obali, ker so cene tam previsoke.

Za dostojno življenje

“Naši stanovalci si zaslužijo bolj dostojno življenje. Samostojnejše življenje v manjši skupnosti jim daje samozavest,” poudarja direktor.

Urška Sorta, vodja projekta deinstitucionalizacije, ki so ga začeli izvajati 1. januarja lani, pa je dodala, da so v tem času kljub oviram zaradi covida uspeli izpeljati veliko izobraževanj zaposlenih in vključevanje stanovalcev. “Danes je za nas praznik,” je dejala in dodala: “Cilj projekta je pilotiranje, pa tudi vplivati na deinstitucionaliacijo širom po Sloveniji, na destigmatizacijo, pa tudi na senzibilizacijo okolja, da bo stanovalce sprejelo medse kot dodano vrednost. Pomembno je, da se pri tem držimo načela, da je uporabnik v središču oskrbe in da živi čim bolj takšno življenje, kot ga živimo vsi.”

Dom na Krasu ima na tem področju že kar veliko izkušenj, saj je prvo dislocirano stanovanjsko skupino vzpostavil že leta 2003 na Rozmanovi ulici v Sežani, dve leti kasneje še eno na Kettejevi ulici in eno na Partizanski cesti. Slednja se je leta 2009 preselila v Ulico Ivana Turšiča. V Sežani so novo stanovanjsko skupino vzpostavili še leta 2009 in zadnjo predlani, leta 2013 pa eno tudi v Postojni.

Zunaj zavoda tako že biva 70 stanovalcev. S hišama v Divači in na drugih lokacijah pa se bo s pilotnim projektom na samostojnejše noge postavilo še najmanj 40 stanovalcev.

Trije novi avtomobili

Poleg pogodbe za dve novi hiši je Dom na Krasu včeraj podpisal tudi slabih 60.000 evrov vredno pogodbo s podjetjem Citro avto za nakup treh avtomobilov, ki bodo v pomoč tako zaposlenim kot tudi za prevoze stanovalcev.


Najbolj brano